Протягом першої половини дня голосування у Краматорську на двох виборчих дільницях зафіксовано випадки ймовірного підкупу виборців.

Спостерігачу ОПОРИ повідомили, що окремим виборцям безпосередньо на виборчих дільницях пропонували грошове заохочення у випадку голосування за певного суб’єкта виборчого процесу.  

Представники правоохоронних органів у коментарі ОПОРІ підтвердили ці факти та надали роз’яснення, що після перевірки отриманої інформації, станом на 14:35, дані події внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Проводяться слідчі дії, більш детальну інформацію представники ОПОРИ розраховують отримати під час брифінгу з уповноваженими представниками правоохоронних органів у Донецькій області, яка відбудеться о 17:00.

Прямий підкуп виборців, членів комісії, кандидатів — визначається як пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди за вчинення або невчинення дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією свого виборчого права, а також прийняття виборцем, членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем такої пропозиції або одержання неправомірної вигоди.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА