В дільничній виборчій комісії №740811 Михайло-Коцюбинської селищної громади виявили нестачу 100 бюлетенів. Всього комісія отримала 550 бюлетенів для голосування за кандидатів в депутати до Михайло-Коцюбинської селищної ради в Чернігівській області. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

На підготовчому засіданні комісія виявила нестачу двох пачок бюлетенів по 50 в кожній Тому комісія не відкрила приміщення для голосування о 08:00 та зателефонувала до поліції. Виборці чекали під дільницею, утворилася черга з охочих проголосувати.

Голова комісії не була присутня на перерахунку бюлетенів 24 жовтня. Однак вона повідомила, що за результатами перерахунку, кількість бюлетенів зійшлася з актом. Нестачу помітили тільки вже в день виборів. Присутні повідомили, що не помітили жодних пошкоджень або дій з вилучення бюлетенів.

«Я не можу навіть сказати, пояснити, яким чином вони зникли. Спочатку я починала роздавати, а потім помічаю, що чогось не вистачає. Почали перераховувати – немає. У нас 526 виборців і у нас ніколи не було 100% явки та я думаю, що вистачить бюлетенів», – коментувала ситуацію ОПОРІ голова ДВК №740811 Клімова Анжеліка.

Відповідно до ч. 1 ст. 248 Виборчого кодексу України голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 242 Виборчого кодексу України, сільська, селищна виборча комісія - не пізніш як за п’ять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за чотири дні до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Згідно ч. 2 ст. 158-1 Кримінального кодексу України викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі - караються штрафом від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)