У селищі Затока Білгород-Дністровського району спостерігачка ОПОРИ виявила автобус, яким підвозили виборців на дільницю.

Спостерігачка ОПОРИ зафіксувала автобус, який знаходився у Затоці (Білгород-Дністровський район) біля виборчої дільниці. У розмові зі спостерігачкою пасажир автобуса пояснив, що підвезення виборців організувала Затоківська селищна рада, щоб їм було «зручніше добиратися».

Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували на виборчій дільниці у Затоці, як громадянка виявила, що її прізвище викреслено у списку виборців за рішенням суду. Як інформує ОПОРА, відповідне рішення про видалення кількох десятків виборців зі списків напередодні ухвалив Одеський окружний адміністративний суд. При цьому жінка стверджувала, що вона дійсно є місцевою жителькою.

ОПОРА фіксує значні черги на виборчій дільниці у Затоці.

При цьому Головне управління Національної поліції України в Одеській області повідомило, що 24 жовтня у місті Ізмаїлі поліцейські виявили три автобуси з 52 пасажирами, які, за їхніми словами, повинні були їхати до Білгорода-Дністровського для голосування. За словами людей, за кожен відданий ними голос невідомий чоловік обіцяв заплатити по 400 гривень. Поліцейські встановили особу чоловіка, який, за попередньою інформацією, пропонував кошти за голосування. Ним виявився раніше судимий 42-річний громадянин Російської Федерації, який наразі проживає в Одесі. Чоловіка затримали в процесуальному порядку.

За фактом підкупу виборців розпочате кримінальне провадження за ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України. 

Відповідно до частини 2 статті 160 Кримінального кодексу України, пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. А згідно з ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або комісії референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою, іншою особою на прохання кандидата або за дорученням кандидата або політичної партії, яка його висунула, уповноваженою особою політичної партії, представником організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, а також офіційним спостерігачем, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.  

Відповідно до ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

ОПОРА закликає правоохоронні органи перевірити факт підвезення виборців на наявність ознак непрямого підкупу (частина 2 статті 212-10 Кодексу про адміністративні правопорушення України, частина 3 статті 160 КК України), з’ясувати джерело фінансування такого перевезення або ж на ознаки прямого підкупу виборців (ч.1-2 ст. 160 Кримінального кодексу України).

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)