Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за місцевими виборами, у день голосування, 25 жовтня, на дільницях присутні 1 500 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування у всіх областях України.  Зі всіма новинами ви можете ознайомитися на сайті організації в розділі Регіональні новини. Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 11:00.

  • Проблеми в облаштуванні приміщень для голосування

У Житомирі на двох виборчих дільницях спостерігачі ОПОРИ зафіксували відсутність кабінок для голосування.  Так, на  дільниці, яка розташована в музичній залі дитячого садочку, наявна лише одна ніби кабінка - у вигляді ширми з лялькового театру. На іншій дільниці кабінки відсутні взагалі. Голова міської ТВК ОПОРІ розповіла, що виконавець робіт не встиг виготовити і поставити вчасно кабінки.

На Київщині у Гостомелі на дільниці №321309 були встановлені камери над кабінками для голосування. Опісля зауваження від спостерігачів ОПОРИ – відеокамери були заклеєні.

  • Проблеми зберігання виборчих бюлетенів

Спостерігачі ОПОРИ також фіксують випадки неправильного зберігання виборчих бюлетенів. Так, у смт Миролюбів Лугинського району Житомирської області бюлетені зберігались в сільській раді, в той час як виборча дільниця розміщена в клубі. Сейф з бюлетенями поліція охороняла весь час. Така історія трапилася і на Волині, де зранку бюлетені для голосування у сейфі транспортувалися до будівлі дільниці у клубі із приміщення сільраду (село Пнівне Камінь-Каширського району). Сейф був опечатаний.

Також на Київщині у Гостомелі спостерігачі ОПОРИ зафіксували інформацію від членів на виборчій дільниці №321309, що сейф знаходиться за дверима на вулиці.

  • Складнощі з відкриттям виборчих дільниць (не відкрилися)

В Ізмаїлі Одеської області не запрацювали спецдільниці у медзакладах. Не працюють такі 4 дільниці, які розташовані у приміщенні комунального некомерційного підприємства «Дунайська обласна лікарня Одеської обласної ради» (№511008, №511009) та у приміщенні комунального некомерційного підприємства Ізмаїльської районної ради «Центральна районна лікарня» (№511011 та № 51101). Раніше ОПОРА інформувала, що в Ізмаїлі не змогли утворити дільничні виборчі комісії у медзакладах, які перепрофілювали для розміщення та лікування пацієнтів, хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

  • Опитування у приміщенні для голосування

У Києві сторонні особи намагалися проводити опитування від президента безпосередньо в приміщенні дільниці. Члени комісії покликали поліцію. Працівниця поліції попросила сторонніх осіб не проводити опитування на дільниці. Відтак вони залишили приміщення школи, де розміщена дільниця, й розташувалися на вулиці.

  • Підвіз виборців для голосування

Спостерігачі ОПОРИ фіксують ймовірний підвіз виборців на виборчу дільницю у селі Нові Оржиці, на Київщині. Зафіксовано групу людей, котрі зареєстровані на одну виборчу адресу та стояли поблизу будівлі, де розташована виборча дільниця. Як вдалося дізнатися ОПОРІ у одного з членів комісії, ймовірні підвезені виборці є мешканцями міста Суми. 

  • “Курйози” під час голосування (без пастора, поза кабіною)

У Хмельницькому виборець намагався проголосувати за фото паспорта в телефоні. Щоб взяти участь у голосуванні, виборець показував членам ДВК на дільниці фото паспорта в телефоні. Голова комісії зупинила правопорушення.

На Херсонщині зафіксували два випадки голосування поза кабінками. Так,  у місті Олешки два виборці почали заповнювати бюлетень біля кабіни для таємного голосування. Голова ДВК пояснила, що у кабінках для голосування погане освітлення, тому виборці вивчають бюлетені зовні. Після зауваження спостерігачів порушення було усунено.

  • Недопуск та видалення спостерігачів ОПОРИ

Такі випадки трапилася на Вінниччині, Одещині, Житомирщині, Івано-Франківщині та Київщині.

У Крижопільському районі на Вінниччині спостерігача ОПОРИ не пустили на виборчу дільницю в селі Гарячківка. Біля приміщення комісії спостерігач не знайшов жодної таблички про те, що це виборча дільниця. Коли він зайшов у приміщення, йому сказали вийти, оскільки він не прийшов о 7:00 і сказали приходити вже о 8 годині.

На Житомирщині також двох спостерігачів ОПОРИ не пускали на дільниці. Інциденти сталися в Лугинському та  Пулинському районах. У смт Пулини спостерігачка потрапила в приміщення ДВК, коли вже розпочалось засідання:  вже виймали бюлетені із сейфу. Момент відкриття сейфу спостерігачка не бачила.

На Одещині в селі Лиманка Таїровської громади  дільнична виборча комісія видалила спостерігачів ОПОРИ. Голова ДВК мотивував це тим, що начебто спостерігачі не зареєстровані Таїровською селищною територіально виборчою комісією. В ДВК пояснили, що ТВК надіслала список зареєстрованих спостерігачів, в якому начебто не було спостерігачів ОПОРИ.

На Івано-Франківщині (селі Ясень Рожнятівського району), посилаючись на неіснуючу постанову, представники дільничної виборчої комісії примушували спостерігачів покинути дільницю. Перед 8:00 голова ДВК оголосила: «Шановні спостерігачі, ви маєте покидати дільницю що 15 хвилин»,  - посилаючись на вказівку ТВК. Представники ДВК зателефонували у Перегінську ТВК, а там посилалися на якусь постанову, яку, нібито, надіслали членам ДВК у Viber-групу. Коли члени комісії попросили надіслати цю постанову повторно, то у відповідь нічого не отримали.

На Миколаївщині (село Володимирівка Казанківського району) голова комісії не пускала спостерігача ОПОРИ на ранкове засідання. Спостерігач прийшов вчасно, зареєструвався та вийшов надвір. Потім виявилось, що двері приміщення, де відбувалось засідання, були зачинені. Після звернення до поліції питання вирішилось.

На Київщині у селі Хоцьки члени ДВК забороняли спостерігачеві ОПОРИ вільно пересуватися по виборчій дільниці та виконувати свою роботу. Зазначили: спостерігач має стояти за лінією від скриньок, не виходити за неї та не підходити до членів комісії. На підлозі були намальовані відповідні червоні лінії.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінюють перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій.  Перші оцінки ОПОРИ щодо початку голосування та проведення підготовчого засідання можна прочитати тут

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ.