У Житомирі та області на виборчих дільницях масово відсутні кабінки для голосування. Виборці голосують або в саморобних кабінках, які члени ДВК виготовили з підручних засобів, або на підвіконні, на лавках чи столах, порушуючи таємницю голосування. 

У Житомирі на дільниці №181341 замість кабінки для голосування - стілець обтягнутий тканиною.

Є дільниці, де замість кабінок -  конструкції зі спортивного інвентарю.

Наприклад, на дільниці № 181354 виборці голосують за столами, поруч один з одним. 

У місті Коростені на дільниці № 181276 бюлетень заповнюють на підвіконні, на лавках поруч з іншими людьми. 

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі спостерігачі ОПОРИ повідомляють про відсутність кабінок для голосування на ДВК.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також державні підприємства, установи і організації зобов'язані створювати належні умови для здійснення виборчими комісіями їхніх повноважень.(частина 11 статті 33 ВК. Відповідно до п. 1 частини 1 статті 61 ВК місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати комісям необхідні приміщення для організації їх роботи та проведення голосування відповідно до вимог цього Кодексу та нормативів облаштування таких приміщень, встановлених Центральною виборчою комісією. Крім того Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що голосування за межами кабіни для таємного голосування є процедурним порушенням процедури голосування, яке може призвести до порушення таємниці волевиявлення виборця і розглядатися також як демонстрація виборцем бюлетеня (212-22 КУпАП).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)