25 жовтня – день голосування на місцевих виборах 2020 року. Цьогоріч українці обирають представників до органів місцевого самоврядування: депутатів обласних, районних рад, а також депутатів місцевих рад та їх голів у 1439 громадах. Реалізувати право голосу українці зможуть на виборчих дільницях з 08:00 до 20:00.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

Це перші вибори, що відбуватимуться за новим Виборчим кодексом та на новій територіальній основі. Тож 25 жовтня обираються депутати 22 обласних, 119 районних, а також місцевих рад та їх голови у 1439 громадах. Не відбудуться вибори на тимчасово окупованих територіях України та у 18 громадах Донецької і Луганської областей, де вибори на підставі висновків обласних військово-цивільних адміністрацій не призначила Центральна виборча комісія. Другий тур виборів міських голів буде проводитися лише в містах із кількістю виборців понад 75 тисяч осіб (якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів у першому турі).

Цього року виборці вперше за новою процедурою могли змінити свою виборчу адресу, щоб проголосувати за місцем фактичного проживання. Згідно з остаточними даними Державного реєстру виборців, скористалися такою можливістю 99 525 осіб. Для організації місцевих виборів було утворено 29 284 дільничні виборчі комісії.

Щоб проголосувати, необхідно пред’явити двом членам комісії, за відповідним для адреси столом, паспорт громадянина України у вигляді книжечки або ID-картки.

Більшість громадян отримає для заповнення по чотири бюлетені. По два бюлетені отримають виборці в Києві, по три – виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольній українській владі території Донеччини та Луганщини. По п'ять бюлетенів заповнюють виборці міст, де існують районні у місті ради (Житомир, Кривий Ріг, Кропивницький, Полтава, Херсон).

Нагадаємо, що одне із нововведень цих виборів – форма бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради, а також до міської (сільської або селищної) ради, де проживає 10 тисяч і більше виборців. Про те, як виглядатиме бюлетень та як його заповнювати, можна прочитати в інструкції ОПОРИ. Важливо, що є можливість проголосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата у списку. У такий спосіб вплинути на фінальний список депутатів у раді, адже кожен голос може сприяти тому, що певний кандидат покращить свої позиції у партійному списку.

Для кожного типу виборів колір бюлетенів відрізняється. Так, за депутатів обласних рад виборці голосують на блакитних бюлетенях, депутатів районних рад – світло-зелених, депутатів міських рад – світло-жовтих, депутатів сільських і селищних рад – кремових, депутатів районних у містах ради – світло-сірих. Голів міста, села чи селища обирають за допомогою бюлетенів світло-рожевого кольору.

Якщо виборець випадково зіпсував бюлетень, він може звернутися до члена виборчої комісії, який його видав, із проханням провести обмін на новий. Це можна зробити лише один раз.

Оскільки в Україні діють карантинні обмеження у зв’язку з поширенням захворюваності на COVID-19, в день голосування на виборчих дільницях також будуть посилені карантинні заходи:

  • відповідальна особа з членів комісії буде розпитувати виборців про стан здоров'я та міряти температуру;
  • при вході на дільницю потрібно обробити руки дезінфектором;
  • необхідно дотримуватись соціальної дистанції та пересуватися по дільниці відповідно до розмітки;
  • рекомендується користуватися своєю ручкою;
  • за можливості залишити неповнолітніх дітей та тварин вдома;
  • у разі виявлення підвищеної температури проголосувати в ізольованій кабінці й скористатись окремою скринькою.

ОПОРА розробила пам’ятку виборцю, як поводитись на дільниці, щоб не порушити закон. На виборчій дільниці не можна: показувати заповнений бюлетень, виносити бюлетень за межі виборчої дільниці, отримувати бюлетень без паспорта або за іншого виборця, перешкоджати голосуванню інших виборців, агітувати за чи проти, а також брати винагороду за голосування. За частину з цих порушень доведеться сплатити штраф, за інші навіть передбачена кримінальна відповідальність.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

Окрім того, зауважимо, що заповнення печаткою ДВК і підписами членів ДВК протоколів про підрахунок голосів заздалегідь, тобто до завершення процедури підрахунку голосів, як і «уточнення» протоколів про підрахунок голосів не на засіданні ДВК, а членами ДВК, які транспортують виборчу документацію до відповідних ТВК, кваліфікуються як фальсифікація виборчої документації. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії повинна зберігатися у сейфі у приміщенні відповідної виборчої комісії.

Із серпня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за місцевими виборами, було залучено 188 спостерігачів по всій країні. Дозвіл ЦВК мати офіційних спостерігачів на цих виборах ОПОРА отримала 10 вересня. Звіт спостереження за передвиборчою кампанією можна прочитати тут. У день голосування приєднаються ще понад 1 500 спостерігачів.

Громадянська мережа ОПОРА інформуватиме про перебіг дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня онлайн. Прямі включення з аналітиками Центрального офісу, командою кол-центру та координаторами спостереження ОПОРИ за виборами у всіх областях транслюватимуться на Facebook-сторінці на Youtube-каналі ОПОРИ об 11:00, 14:00, 18:00 та 21:00

У понеділок, 26 жовтня, об 11:00 у пресцентрі Укрінформ (вул. Б. Хмельницького 8/16) відбудеться пресконференція «Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження ОПОРИ», де експерти організації презентують результати проведеного спостереження на основі соціологічно обґрунтованої вибірки.

Якщо ви працюєте в комісії, спостерігаєте за виборами або ж просто хочете контролювати, чи все законно в день голосування, пропонуємо завантажити зручний мобільний додаток для Android «Вибори 2020», який працює навіть без доступу до мережі та містить актуальну версію Виборчого кодексу з функцією «розумного пошуку» та верифікатором протоколу дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців.

Якщо ви хочете переглянути інформацію про кандидатів на цих виборах, можете скористатися інтерактивною мапою України від ОПОРИ.

З реформою децентралізації місцева влада отримує набагато більше повноважень і те, наскільки ефективною буде система управління, як розвиватиметься інфраструктура та наскільки середовище вашої локальної громади буде комфортним, залежатиме саме від ваших обранців. 

Не ігноруйте своє право голосу!
Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ.

Більше інформації про виборчі системи, вплив реформи місцевого самоврядування на місцеві вибори – 2020 та підрахунок голосів:

За коментарями звертайтеся:
044 591 44 44

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)