Як стало відомо ОПОРІ, Могилів-Подільська міська територіальна виборча комісія ухвалила рішення відмовитися приймати від обласної ТВК виборчі бюлетені для обрання депутатів обласної ради уже після того, як ці бюлетені було доставлено до приміщення Могилів-Подільської ТВК. Таке рішення міська ТВК обґрунтовує порушеннями процедури передачі бюлетенів з боку Вінницької обласної ТВК.

У коментарі, наданому ОПОРІ, секретар Могилів-Подільської міської ТВК Ігор Павлик (від партії «Громадянський рух «Спільна справа») розповів, що передавання бюлетенів для виборів депутатів обласної ради обласною ТВК Могилів-Подільській ТВК відбулося з порушенням термінів, також ці бюлетені передавалися не уповноваженим особам і сторонній особі, у протоколі про їх передавання містились помилки, також на ньому не було поставлено печатку міської ТВК.

«Є визначені терміни на отримання Вінницькою комісією цих бюлетенів і визначені терміни передачі цих бюлетенів до нашої територіальної комісії. Всі ці терміни сплинули 19 числа, і далі законодавець нам не дає можливості отримати ці бюлетені. Станом на ранок 22 жовтня інформації, що бюлетені готові, до нашої комісії не надходило. 20 числа, коли вже сплинув час, але було заплановано забрати їх, подзвонили з обласної комісії до голови нашої комісії і повідомили, що отримання відміняється і щоб ми очікували на додаткові повідомлення щодо дати отримання. 22 жовтня голова Могилів-Подільської ТВК звернулася з листом до ЦВК, щоб вони надали роз’яснення, як нам діяти щодо отримання цих бюлетенів, оскільки строки отримання їх вичерпано», - зазначив секретар Могилів-Подільської ТВК.

За його словами, ЦВК оперативно не відреагувала на цю ситуацію. Того ж дня голова ТВК поїхала до Вінниці, після чого телефоном повідомила, що членам комісії, уповноваженим відповідною постановою на отримання бюлетенів, теж потрібно їхати до Вінниці.

«Ми прибули близько 11-ї години вечора. А з нами були 2 члени комісії, із врахуванням перебування у Вінниці голови нашої комісії з печаткою. В дорозі нам повідомили, що голову комісії зняли – ЦВК заміну зробила. І фактично їхали в Вінницю лише 2 члени комісії, які уповноважені отримувати бюлетені. Нас завезли на типографію, хоча законодавством визначено, що бюлетені мають отримуватися в обласній комісії…», - продовжує Ігор Павлик.

Також секретар Могилів-Подільської ТВК стверджує, що у приміщенні типографії було багато сторонніх осіб, що на адресу членів ТВК лунали погрози, також що керівництво обласної комісії не перевіряло, яких саме осіб міська ТВК уповноважила прийняти бюлетені.

«За отримані бюлетені розписалась одна особа, яка була уповноважена, друга просто член комісії, третя - яка не є членом комісії, яка була виведена зі складу членів нашої комісії. Тобто стороння особа отримала бюлетені, - каже Ігор Павлик. - Я викликав правоохоронні органи, подав відповідну заяву про передачу обласною комісією документів суворої звітності невповноваженим особам».

Секретар Могилів-Подільської міської ТВК стверджує, що обласна ТВК відмовила міській комісії у проханні провести засідання і змінити склад уповноважених осіб, також відмовилась провести своє виїзне засідання у Могилеві-Подільському для передачі бюлетенів у відповідності до вимог законодавства.

«Було прийнято рішення ці бюлетені опечатати в кабінеті, де ми засідаємо, тому що те приміщення, де вже знаходяться інші бюлетені, ми не мали права вскривати і не мали права туди їх ставити, тому що ми ці бюлетені не прийняли. Ми голосували про їх прийняття, і комісія відмовилася їх прийняти… Голову комісії спочатку взагалі не було допущено на територію цієї друкарні. У неї була печатка. Протокол, який ми отримали, без печатки. У ньому містяться відомості про те, що обласна комісія передає «Могилів-Подільській селищній територіальній виборчій комісії Вінницького району Вінницької області». Тобто взагалі незрозумілий суб’єкт отримання, бо насправді ми міська виборча комісія і належимо до Могилів-Подільського району. Такі конкретні відомості не можуть вважатися технічною помилкою. Наразі обласна комісія відмовляється їхати передавати нам ці бюлетені. Новопризначений голова чекає, поки передадуть інший протокол з Вінниці, але передадуть протокол, підписаний тільки ними, а нами не підписаний», - каже секретар міської ТВК.

Ігор Павлик зазначає, що ТВК планувала 23 жовтня з 10-ї години передавати бюлетені для виборів депутатів обласної ради дільничним комісіям. Але комісія не знає, як діяти з урахуванням того, що «є фіксація факту отримання бюлетенів неуповноваженими особами і сторонніми особами» і що «протокол без печаток».

Спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до голови Вінницької обласної ТВК Олега Стояна (від місцевої організації партії «Слуга народу»), який сказав, що «там іде зрив виборів», але офіційно коментувати ситуацію відмовився.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1, 4 статті 242 Виборчого Кодексу України, обласна ТВК має отримати бюлетені  з виборів депутатів обласної ради від підприємства виготовлювача до 15 жовтня 2020 року включно та передати їх міській ТВК до 18 жовтня включно. Виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача від імені міської ТВК отримують не менш як три члени цієї комісії, уповноважені на це її рішенням, які повинні бути представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу відповідної територіальної виборчої комісії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.