Рекламні плакати розміщені на зупинці громадського транспорту в Нікополі та на опорах електромереж у Дніпрі, в Кривому Розі роздається інформаційний бюлетень без вихідних даних, а в наметах «Партії Зелених України» у Дніпрі пригощають яблуками. ОПОРА зафіксувала низку випадків проведення агітації кандидатами на місцевих виборах, які можуть містити ознаки порушення законодавства.

Дніпро

17 жовтня в  Дніпрі, на пр. Гагаріна (район Підстанції), спостерігач ОПОРИ зафіксував агітаційні намети декількох партій, в тому числі «Партії Зелених України». Окрім звичної агітаційної продукції всім бажаючим пропонують пригоститися яблуками. Агітатор в наметі «Партії Зелених України» запропонував ознайомитися з партійною газетою, буклетами, вручив значок з назвою партії та пригостив яблуком. В наметі стояв ящик з яблуками, на кожному з них була наліпка «Партія Зелених України».

Після вручення яблука потенційним виборцям агітатори озвучували пропозиція підтримати партію та її кандидатів на місцевих виборах і видавалася партійна рекламна продукція. Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію, було зафіксоване можливе виборче правопорушення.

14 жовтня спостерігачами ОПОРИ також на пр. Гагаріна зафіксував рекламну конструкція, на якій були розміщені чотири передвиборчі плакати партії «Слуга народу». На одному з них була реклама кандидата в депутати Дніпровської міської ради Віталія Солохи. На плакатах не були зазначені вихідні дані, а сама конструкція, можливо, встановлена з порушенням правил благоустрою. Поліція зафіксувала ймовірне правопорушення.

Цього ж дня поблизу ТРЦ «Дафі» спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на опорі вуличного освітлення наклеєний плакат кандидата в депутати до Дніпропетровської обласної ради Петера Германа («Слуга народу»). Поряд з торгівельним центром, за адресою бульвар Зоряний 1, на боковій стіні житлової багатоповерхівки виявлено передвиборчий плакат без вихідних даних кандидата до Дніпропетровської обласної ради Андрія Денисенка («Європейська Солідарність»). На вулиці Андрія Фабра на опорах вуличного освітлення виявлено передвиборчі плакати без вихідних даних кандидата в депутати до Дніпровської міської ради від партії «Слуга народу» Владислава Самойленка.

\

Володимир Приходько, заступник начальника відділу масових і охоронних заходів ГУНП в Дніпропетровській області, повідомив ОПОРІ, що за всіма заявами щодо порушення виборчого законодавства та розміщення агітації в невстановлених місцях проводяться перевірки. «Заяву щодо розміщення плакатів без вихідних даних по вул. Фабра вписано до справи», - повідомив Володимир Приходько.

Кривий Ріг

12 жовтня на пр. Поштовому у Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційний намет партії «Слуга народу», поряд з ним волонтери роздавали листівки кандидатів у депутати та кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика. Також в наметі роздавали лист А4 з написом «Виборчий бюлетень місцеві вибори 25 жовтня 2020 року», на якому не було вказано замовника тиражу. Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та склали заяву про можливе порушення виборчого законодавства.

Кам’янське

17 жовтня, на пр. Свободи, 15, на огорожі біля будинку, спостерігач ОПОРИ зафіксуавав рекламний банер кандидата до Дніпропетровської обласної ради від партії «Наш край» Єгора Мисливця без вихідних даних. Була написана заява про можливе правопорушення.

Синельникове 

В м. Синельниково по вул. Садова, 37, виявлено білборд Святослава Олійника (голова Дніпропетровської обласної ради, кандидат у депутати облради від партії «Слуга народу») без вихідних даних.

Нікополь

В м. Нікополь за адресою вул. Патріотів, 123, прямо на зупинці громадського транспорту були зафіксовані агітаційні плакати кандидатки у депутати до Нікопольської міської ради Лариси Череп («Пропозиція»). Плакати були без вихідних даних. Поліція зареєструвала заяву про можливе правопорушення.

Відповідно до ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

У ч. 3 ст. 160 Кримінального Кодексу України йдеться, що здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

У ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.). Відповідно до ст. 255 Кодексу, протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ (Національної поліції). Порушеннями правил благоустрою вважаються: неналежний санітарний стан територій; влаштування звалищ побутового та будівельного сміття на  прилеглій та дворовій території (до уваги – особливо в районі приватного сектора); стоянка транспортних засобів на газонах; самовільне розміщення на спорудах, стовпах, опорах та інших не відведених для цього місцях оголошень, плакатів, об’яв; відсутність відповідного дозволу на розміщення реклами; несвоєчасне косіння об`єктів рослинного карантину, забур’яненість; відсутність договорів на вивезення сміття або сплати за надані послуги; виконання робіт з порушенням вимог благоустрою населених пунктів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)