Ізмаїльська міська територіальна виборча комісія звернулася до Центральної виборчої комісії з повідомленням про те, що членів дільничної виборчої комісії не допускають у приміщення виборчої дільниці №510992.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, ця виборча дільниця знаходиться в будівлі Ізмаїльського управління водного господарства, яке є державним підприємством.

«Повідомляємо, що керівництво Ізмаїльського управління водного господарства відмовляється надати приміщення для роботи дільничної виборчої комісії, мотивуючи своє рішення тим, що Ізмаїльська міська територіальна виборча комісія повинна укласти договір оренди приміщення, в якому буде знаходитися дільнична виборча комісія та відбудеться голосування 25 жовтня 2020 року та здійснити оплату оренди згідно калькуляції», - йдеться у зверненні ТВК.

Водночас, за інформацією виборчої комісії, управління Державної казначейської служби відмовляється здійснювати таку фінансову операцію, оскільки управління водного господарства є державним підприємством.

Окрім ЦВК, відповідне звернення комісія направила також голові Одеської облдержадміністрації та начальнику Ізмаїльського відділку поліції. Також ТВК повідомила, що вже звернулася з відповідними листами до Ізмаїльської міської ради та до управління Служби безпеки України, оскільки вбачає в цій ситуації загрозу зриву виборчого процесу на цій дільниці.

Виборча дільниця №510992 є звичайною виборчою дільницею, яка існує на постійній основі. В цьому ж приміщенні виборча дільниця знаходилась і під час щонайменше двох попередніх виборчих процесів.

«У випадку недопуску дільничної виборчої комісії до відведеного для неї приміщення можна говорити щонайменше про ознаки правопорушення, передбаченого ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення: перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу», - пояснила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 211 Виборчого кодексу України органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їхніх повноважень, зокрема надавати необхідні приміщення для виборчих комісій та повідомляти про їх місцезнаходження (адреси) виборчу комісію, що формує (утворює) відповідну виборчу комісію, не пізніш як за один день до її формування (утворення), забезпечувати охорону цих приміщень. У цій же статті зазначено, що вартість зазначених послуг оплачується за діючими на момент проведення виборів тарифами. Розмір оренди приміщень недержавної власності встановлюється договором оренди. Порядок оплати або відшкодування зазначених послуг встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Крім того, вирішення питання щодо утворення, ліквідації або внесення змін щодо існуючих на постійній основі виборчих дільниць знаходиться в повноваженнях Центральної виборчої комісії. Водночас для розгляду таких питань до ЦВК має надійти подання від виконавчого комітету міської ради за спеціальною формою, встановленою ЦВК, а також обґрунтування потреби внесення змін. При цьому Центральна виборча комісія може розглядати питання щодо зміни адреси приміщення для голосування не пізніше, ніж за двадцять днів до дня голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)