Подільська міська територіальна виборча комісія повторно розглянула документи від Подільської місцевої організації політичної партії «Сила і Честь» про реєстрацію кандидатів у депутати міської ради і повторно відмовила у реєстрації. ОНОВЛЕННЯ: Після ухвали Одеського окружного адміністративного суду комісія зареєструвала кандидатів у депутати від партії вже 13 жовтня.

Як повідомляє ОПОРА, 25 вересня Подільська міська ТВК постановою №11 відмовила в реєстрації кандидатів від місцевої організації партії «Сила і Честь» через недотримання гендерної квоти. Партія оскаржила цю постанову в суді, і 30 вересня рішенням Одеського окружного адміністративного суду її було визнано протиправною та скасовано. Суд також зобов’язав комісію повторно розглянути подані місцевою організацією партії документи для реєстрації кандидатів.

Пізніше, 3 жовтня, ТВК склала акт про прийняття від уповноважених осіб Подільської місцевої організації політичної партії «Сила і Честь» заяви про реєстрацію кандидатів у депутати у багатомандатному окрузі з виборів депутатів Подільської міської ради. Однак 5 жовтня територіальна виборча комісія розглянула документи повторно, і повторно прийняла рішення про відмову в реєстрації кандидатів, ухваливши постанову №28 «Про відмову у реєстрації кандидатів у депутати Подільської міської ради Подільського району Одеської області, включених до виборчого списку Подільською місцевою організацією політичної партії «Сила і Честь» з тих самих підстав (недотримання вимог ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу України, тобто гендерної квоти), що й попередню, яка була визнана протиправною та скасована судом. На цей раз комісія в постанові також вказала, в яких саме частинах виборчих списків кандидатів було не дотримано вимог щодо гендерної квоти та перерахувала прізвища та імена кандидатів. Зокрема, в зазначеній постанові вказано, що в єдиному виборчому списку організації партії в останній четвірці кандидати розміщені наступним чином: жінка-чоловік-чоловік-жінка, в територіальному виборчому списку ТВО №3 серед перших п’яти кандидатів у списку 4 чоловіка та одна жінка, також в територіальному виборчому списку ТВО №4 - 4 чоловіка та одна жінка.

Після цього місцева організація політичної партії повторно звернулась до суду, який зобов'язав комісію зареєструвати кандидатів та надати до суду звіт про виконання цього рішення протягом двох днів. 

Як інформує спостерігач ОПОРИ, станом на 12 жовтня Подільська міська ТВК жодного рішення про реєстрацію кандидатів від місцевої організації політичної партії «Сила і Честь» не приймала. 

Нагадаємо, згідно з ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу України під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. Недотримання цієї норми є підставою для відмови в реєстрації всіх кандидатів, висунутих місцевою організацією партії згідно із п.1 ч. 1 ст. 230 Кодексу.

Оновлення від 17 жовтня

Подільська міська територіальна виборча комісія в Одеській області 13 жовтня на виконання рішень Одеського окружного адміністративного суду від 30 вересня та від 8 жовтня, вирішила зареєструвати кандидатів у депутати Подільської міської ради від партії «Сила і Честь».

Подільська місцева організація політичної партії «Сила і Честь» оскаржила постанову від 5 жовтня, і 8 жовтня Одеський окружний адміністративний суд знову визнав її протиправною та скасував. Окрім того, суд зобов’язав ТВК зареєструвати кандидатів у депутати Подільської міської ради. 13 жовтня ТВК виконала рішення суду і зареєструвала кандидатів.

Як повідомили в комісії спостерігачу ОПОРИ, ТВК внесла відповідні зміни до затвердженого тексту виборчого бюлетеня.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.