У соцмережах та в онлайн-ЗМІ Хмельниччини ОПОРА фіксує чорний піар проти кандидатів, а також матеріали з ознаками контрагітації без маркування.

З 10 жовтня у стрічці новин мешканців Хмельниччини з’явилася реклама сторінки «Сосискам НіТ», яка позиціонує себе як «літопис життя-буття найнахабніших політичних «сосисок» Хмельниччини». Зі сторінки, створеної 8 жовтня, поширюють інформацію, яка у негативному контексті висвітлює переважно діяльність народного депутата Сергія Лабазюка, який також є кандидатом у депутати на місцевих виборах.

Станом на 12 жовтня на сторінці розміщено 8 дописів, перший із яких з’явився 9 жовтня. У кожній з публікацій з негативного боку згадують Сергія Лабазюка, його однопартійців та родичів, додають також лінки на матеріали проти нардепа-кандидата в ЗМІ. Публікації супроводжують колажі, що, ймовірно, мають на меті висміяти Сергія Лабазюка. Сайт sosiskam.net, вказаний на сторінці, не працює. Загалом таке подання інформації має ознаки чорного піару проти кандидата.

Згідно з інформацією Бібліотеки реклами Facebook зі сторінки рекламується 7 дописів, усі таргетуються на мешканців Хмельницької області, а 5 з них – ще й на мешканців Тернопільщини. Витрати сторінки на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, становлять близько 100 доларів США.

Зазначимо, що в частині 1 статті 277 Цивільного кодексу України йдеться про те, що фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

У одному з дописів на сторінці «Сосискам НіТ» поширюють посилання на публікацію «Без кадрів та ідеї: Чому на Хмельниччині не «злітає «За майбутнє», що з’явилася 9 жовтня у виданні «Depo. Хмельницький». Автор матеріалу критикує як діяльність партії в області загалом, так і одного з лідерів обласного осередку цієї політичної сили Сергія Лабазюка, зазначаючи, зокрема, що «реноме самого Лабазюка в області – вкрай неоднозначне. Його прізвище супроводжується різного роду скандалами».

Цю цитату повторює також інше онлайн-видання, «0382.ua – Сайт міста Хмельницького», яке посилаючись на «Depo. Хмельницький», опублікувало текст «На Хмельниччині «За майбутнє» не росте через скандали та слабку інформаційну політику – ЗМІ». Про «неоднозначне реноме Лабазюка», з посиланням на «Depo.ua», написали і видання «Gazeta.ua» та «3849.com.ua – Сайт міста Кам’янця-Подільського» в публікаціях з однаковою назвою – «За майбутнє» на Хмельниччині має проблеми через скандали та слабку інформаційну політику – ЗМІ». Проте поширення у різних ЗМІ однакових матеріалів нерідко свідчить про їх замовний характер. До того ж публікації з критикою на адресу кандидатів та партій в період виборчої кампанії можна зараховувати до матеріалів з ознаками контрагітації, тож вони мають бути належним чином марковані.

У Кам’янці-Подільському видання «Вечірній Кам’янець» публікує матеріали під загальною назвою «Політпрожарка». Як свідчить пошук на сайті, наразі оприлюднили 4 таких публікації: «Список депутатів та «політпрожарка» кандидатів від партії «Слуга народу» до Кам'янець-Подільської міської ради» (від 24 вересня 2020 року), «Політпрожарка» кандидата в мери Кам'янця-Подільського від партії «Слуга народу» Сергія Ведернікова» (від 28 вересня 2020 року), «Політпрожарка»: Непередбачуваний крок голови Кам'янець-Подільської РДА Анатолія Бернашевського» (від 29 вересня 2020 року),  «Політпрожарка» кандидата в депутати міської ради від «Слуги народу» Сергія Самсонюка» (від 7 жовтня 2020 року).

Героями усіх матеріалів є висуванці партії «Слуга народу», а факти, які наводять в текстах та відео, здебільшого характеризують їх негативно. До прикладу, матеріал про Сергія Самсонюка завершують такими словами: «А тепер поміркуймо логічно. Незабаром нам доведеться обирати владу нашого міста. Сергій Самсонюк, фірма якого заборгувала до міського бюджету майже два мільйони гривень йде в депутати міської ради. Як ви гадаєте будучи обраним йому буде легше розв'язувати власні питання з міською владою чи ні? ДумайТЕ!».

Окрім публікацій про кандидатів безпосередньо в онлайн-виданні, «Кам’янець Вечірній» розміщує такі матеріали в соцмережах.  Зокрема відео під назвою «Слуга народу» (3 сезон/6 серія) /// Стадіон, так стадіон!» з’явилося 9 жовтня на сторінці видання у Facebook та на каналі в YouTube. Героєм сюжету, що містить елементи іронії та сарказму, став кандидат від партії «Слуга народу» на посаду міського голови Кам’янця-Подільського Сергій Ведерніков.

У тексті до відео зазначають: «Сьогодні кандидат на посаду міського голови Кам'янця-Подільського від партії «Слуги народу» Сергій Ведерніков, ймовірно перебуваючи в стресовому стані, почав критикувати програму Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» чим неабияк здивував місцеву «Зе»-аудиторію. Як це було дивіться у новій серії популярного місцевого серіалу «Слуга народу». Утім на початку ролика уточнюють: «Даний відеосюжет носить гумористичний характер та немає на меті образити чи принизити будь кого із задіяних осіб».

Ролик став реакцією на відео самого Ведернікова, яке він 9 жовтня опублікував на своїй сторінці у Facebook і в якому критикує місцеву владу за «безлад на стадіоні», його повільну реконструкцію, а також закликає владу «відійти та дати іншим побудувати нормальне місто».

«Жодна виборча кампанія на Хмельниччині не обходиться без поширення чорного піару. Однак такі методи ведення передвиборної кампанії поза законом. При цьому виборче законодавство дозволяє провадити агітацію проти кандидатів, та робити це слід із дотриманням вимог закону, зокрема й щодо маркування політичної реклами у ЗМІ», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу.  

Як зазначено в статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» записано, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами».

Згідно з частиною 8 статті 51 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)