Дніпропетровська обласна територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів у депутати обласної ради від Аграрної партії, Дніпровська міська ТВК не зареєструвала кандидатів від Партії Зелених України та «Нашого краю», Новомосковська міська ТВК не зареєструвала «Партію Шарія» та Партію Зелених України.  Представники партії «Наш край» оскаржили відмову в Окружному адміністративному суді. А «За майбутнє» оскаржила відмови у реєстрації Новомосковської міської та Кам’янської міської ТВК.

Так, 25 вересня на засіданні Дніпропетровська обласна ТВК відмовила у реєстрації кандидатів у депутати від Аграрної партії, встановивши, що єдиний виборчий список сформований та затверджений у кількості 51 кандидат, а до територіальних виборчих списків округів №№ 6, 8, 9, 10 та 12 не були висунуті кандидати у кількості не менше п'яти кандидатів. Це порушує вимоги ч.5 ст.219 Виборчого кодексу України щодо порядку висування кандидатів у депутати місцевих рад з кількістю виборців 10 тисяч і більше.

28 вересня на засіданні Дніпровської міської ТВК відмовили в реєстрації кандидатів у депутати, включених до виборчих списків Дніпропетровської обласної організації Партії Зелених України. Причина відмови – неповне зазначення назви комісії та назви ради, невірне зазначення виду виборів, заповнення автобіографій від руки, помилки у документах, недотримання гендерної квоти.

Раніше ОПОРА повідомляла про те, що Дніпровська міська ТВК відмовилась реєструвати кандидатів у депутати до Дніпровської міської ради від партії «Наш край». Як повідомили у прес-службі обласної організації партії «Наш край», відмова оскаржена у Дніпропетровському окружному адміністративному суді.

«Партія вважає, що відмова була по формальним причинам, не у відповідності до законодавства. Ми додатково повідомимо про рішення суду», - сказали у прес-службі партії «Наш край».

27 вересня на засіданні Новомосковської міської ТВК відмовлено у реєстрації кандидатів у депутати до Новомосковської міської ради партіям Партія Зелених України, «Партія Шарія», «За майбутнє». У списках Партії Зелених України – рішення зборів без номеру.

 У списках «Партії Шарія» не було дотримано гендерної квоти (в першій п’ятірці 4 чоловіки і 1 жінка), рішення обласної конференції від 22 вересня на розгляд комісії не додано, виборчі списки подані без номера та у невідповідності порядкових номерів у округах та прізвищ кандидатів у відповідних округах.

У документах партії «За майбутнє» в колонці № ТВО, до якої внесено кандидата, навпроти кожного кандидата вказано неіснуючий номер ТВО, загальні збори по висуванню кандидатів пройшли 19 вересня, а повідомлення про проведення зборів подано до комісії 24 вересня, тобто через 5 днів (треба повідомляти за день до проведення).

28 вересня Дніпропетровський окружний адміністративний суд (суддя – Лілія Букіна) зобов’язав Новомосковську ТВК негайно зареєструвати кандидатів у депутати Новомосковської міської ради від партії «За майбутнє».

28 вересня Дніпропетровський окружний адміністративний суд (головуючий суддя Едуард Юрков) визнав протиправною та скасував постанову Кам’янської міської ТВК №54 від 24 вересня та зобов’язав зареєструвати кандидатів у депутати до Кам’янської міської ради від партії «За майбутнє». Підстава – не доведено правомірності та обґрунтованості винесеного рішення.

Як повідомила ОПОРІ голова Кам'янської міської ТВК Ганна Торішня, ТВК буде оскаржувати в апеляційній інстанції це рішення.

Раніше ОПОРА повідомляла про те, що Кам’янська міська ТВК відмовилась реєструвати списки кандидатів у депутати від партії «За майбутнє».

Відзначимо, що до територіальної виборчої комісії Новомосковського району не були подані документи на реєстрацію від партії «Громадська сила», хоча раніше ТВК отримала повідомлення про проведення конференції по висуванню кандидатів.

Також до Тернівської та Покровської районних у місті ТВК Кривого Рогу не були подані документи для реєстрації кандидатів у депутати від партії «Пропозиція», хоча повідомлення про проведення конференції було зареєстровано.

У ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу зазначається, що під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У ч. 3 ст. 222 ВК говориться, що територіальна виборча комісія не розглядає документи, зазначені у частині першій цієї статті, якщо вони подані з порушенням строків, передбачених частиною другою статті 227 цього Кодексу, про що повідомляється суб’єкта звернення листом за підписом голови комісії або за його дорученням - члена територіальної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)