25 вересня у приміщенні КЗ «Валківський районний народний дім «Іскра» пройшов форум «За Валківщину» з ознаками агітації  за кандидата в міські голови від партії «Слуга Народу» Віктора Войтенко та відповідну організацію партію.

Під час проведення заходу на екрані демонстрували відео з зображенням Віктора Войтенка та  символікою партії «Слуга народу», зокрема, фраза «Зе!Місцеві. Слуга Народу». Крім того, були зображення інших присутніх потенційних кандидатів.

«Наш кандидат на цю посаду з величезним досвідом, знаннями та вміннями, яка з 2015 по 2019 роки очолювала район, даючи йому розвиток та рух вперед. Людина, яка може згуртувати навколо себе команду, людина, що вміє вести за собою та брати відповідальність не лише за свій колектив, а й за всю громаду, який є лідером у єдиному виборчому списку кандидатів. Депутат Валківської райради, почесний громадянин Валківського району – Віктор Іванович Войтенко», - заявили зі сцени ведучі заходу.

Після виступу Войтенко ведучі представили «кандидатів в депутати Валківської міської ради». Після чого, на сцену почергово виходили потенційні кандидати, серед яких були у тому числі й державні службовці.

Офіційно Войтенко став кандидатом на посаду Валківського міського голови. 

У коментарі представнику ОПОРИ директорка КЗ «Валківський районний народний дім «Іскра» Оксана Холодна повідомила, що організацією заходу займалися в районній раді.

Начальник відділу по управлінню майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району Валкіської райради Тетяна Пилипенко повідомила, що договір оренди на проведення заходу був укладений з підприємцем Жаботинським на проведення тренінгу з юридичної обізнаності населення під час виборчого процесу.

«Ось таке формулювання було. Що там було насправді – я там не була присутня», - заявила Пилипенко, щодо питання про використання комунального приміщення для агітації.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Згідно з частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У частині 16 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)