Упродовж 24-25 вересня спостерігачі ОПОРИ на Хмельниччині фіксують агітаційні листівки та політичну рекламу в заборонених місцях – на будівлях комунальної власності та зупинках громадського транспорту. Усі матеріали, попри вимогу виборчого законодавства, без вихідних даних.

Норма Виборчого кодексу України забороняє розміщення передвиборчої агітації та політичної реклами на будівлях автостанцій і зупинках громадського транспорту. Проте не всі кандидати кандидати зважають на заборону. Так, агітаційні листівки кандидата на посаду Полонського міського голови спостерігач ОПОРИ виявив на автостанції та зупинках громадського транспорту в місті Полонному 25 вересня. Зазначимо, що постанова Полонської міської ТВК про реєстрацію Олексія Боброва кандидатом датована 17 вересня 2020 року.

В одних агітках місцевих жителів запрошували на зустріч із кандидатом, в інших, під логотипом партії «Громадянська позиція» і заголовком «Громада для людей», ознайомлювали з цілями, ймовірно, команди кандидата, а також закликали «повернути владу обличчям до людей» та підтримати Олексія Боброва і «Громадянську позицію» на виборах. Вихідних даних, як того вимагає виборче законодавство, на листівках не зазначили, як і не зазначили, що листівки виготовлені на власному обладнанні партії чи кандидата.

Сам Олексій Бобров у розмові зі спостерігачем ОПОРИ ніяк не прокоментував порушення виборчого законодавства, пов’язані з виготовленням та розміщенням його агітаційних матеріалів.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації заборонене, зокрема, на будівлях автобусних та зупинках громадського транспорту.

Факт розміщення політичної реклами в неналежному місці ОПОРА зафіксувала і в селищі Білогір’ї. Банер політичної партії «За майбутнє» спостерігач виявив на фасаді районного будинку культури 24 вересня. Однак частина 16 статті 57 Виборчого кодексу України забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності. Вихідних даних на зображенні з логотипом партії не було.

Як пояснила представнику ОПОРИ директорка будинку культури Анжела Дзицюк, вказівку розмістити банер на будівлі вона отримала від селищного голови Василя Мельника. До слова, 18 вересня у Білогір’ї відбувся форум партії «За майбутнє». Саме до цієї події реклама політичної сили з’явилася на фасаді будинку. 

Під час форуму, в якому взяли участь лідери партії в Хмельницькій області, презентували команду до місцевої влади. Про це партійці повідомляли на своїй сторінці у Facebook. І, ймовірно, теперішній селищний голова – один із членів цієї команди. На це вказує ще один банер, який спостерігач ОПОРИ зафіксував у селищі. 

«Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах, вважається суб’єктом виборчого процесу. Хмельницький обласний осередок партії «За майбутнє» конференцію з висування кандидатів провів 20 вересня, тож з того часу є суб’єктом виборчого процесу, тож на нього поширюються норми виборчого законодавства», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

У частинах 1-2 статті 53 Виборчого кодексу України йдеться про те, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 5 статті 12 Кодексу рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, забороною втручання органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, а також рівним та неупередженим ставленням органів місцевого самоврядування їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу. 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.