У Запорізькій області політичні партії «Батьківщина», «Опозиційна платформа – за життя», «Наш край», «Єднання», «Команда Сергія Мінька» та «Партія Шарія» не акредитували та не пропустили представників видання «Точка ОПОРИ» на конференції з висування кандидатів на посади депутатів та голів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Натомість до аналогічних подій ОПОРУ допустили «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», «Партія зелених України» та політична партія «За Майбутнє».

Останні кілька тижнів у Запоріжжі та області політичні партії проводять конференції та збори з метою висування кандидатів у депутати до облради, районних, міських, селищних, сільських рад та кандидатів на посади міських голів до районних, міських, селищних та сільських рад. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала ці події. За результатами конференцій станом на 21 вересня представників видання «Точка ОПОРИ» допустили на чотири конференції, які проводили «Європейська Солідарність», «Партія зелених України», ВО «Свобода» та політична партія «За Майбутнє». На інші шість від таких політичних сил як: «Батьківщина», «Опозиційна платформа – за життя», «Наш край», «Єднання», «Команда Сергія Мінька» та «Партія Шарія» потрапити не вдалося. Причини на те різні – відмова в акредитації, ускладнення процедури проходження акредитування з боку партій, ігнорування подання документів на проходження акредитації тощо.

Так, 15 вересня в Запоріжжі пройшла конференція Запорізької обласної організації «Партія зелених України», присвячена висуванню кандидатів у депутати місцевих рад, сільських, селищних, міських голів на чергових та перших виборах депутатів. Представників Громадянської мережі ОПОРА на цей захід впустили без попередньої акредитації. Більше про те, як проходила партійна конференція – в матеріалі ОПОРИ опублікованому раніше.

Цього ж дня в будівлі ресторану-клубу «Мануфактура Розенталь», в якій розміщується офіс Запорізької організації «Радикальна партія Ляшка», на конференцію зібралася Запорізька регіональна організація Політичної партії «Опозиційна платформа - за життя». Захід пройшов у закритому форматі. Журналістів видання «Точка ОПОРИ» на нього не акредитували і не пустили.

Умови акредитації цієї політичної партії були настільки складними, що зібрати увесь необхідний пакет документів, який значився на її сайті за один день (саме стільки часу партія виділила на акредитацію) було просто неможливо.

17 вересня розпочалася триденна конференція Запорізького обласного осередку політичної партії «За Майбутнє». Цього дня було розглянуто всі заплановані за порядком денним питання, серед них: висування кандидатів у депутати Запорізької міської ради Запорізького району. До першої п’ятірки з 64 осіб увійшли: Віталій Сиволап, Олеся Крамаренко, Геннадій Фукс, Олег Буряк та Ірина Лех. Також висунули кандидатів у депутати міськради Бердянська (38 осіб), Мелітополя (42 особи), Токмака (37 осіб). Були висунуті і кандидатури міських голів Бердянська (Валерій Баранов) та Токмака (Оксана Компанієць). Збори відбулися з дотриманням кворуму, без ознак порушення і без дотримання маскового режиму. Представників ОПОРИ на цей захід запросили та акредитували.

А вже 18 вересня було затверджено передвиборчу програму Обласної організації партії і висунуто кандидатури депутатів селищних, сільських міських та районної рад Пологівського, Мелітопольського та Запорізького районів. За висунення кандидатури Наталії Циби на посаду міської голови Гуляйполя учасники конференції віддали найбільше голосів.

Цього ж дня, 18 вересня, в Мелітополі на території Мелітопольського моторного заводу проходили партійні збори політичної партії «Команда Сергія Мінька» з метою висування кандидатів у депутати Мелітопольської райради, Мелітопольської міськради, Костянтинівської, Новенської сільських рад, Кирилівської, Приазовської, Веселівської селищних рад та кандидата на посаду Мелітопольського міського голови. На цю подію журналістів видання «Точка ОПОРИ» не пустили, а до її проведення двічі відмовили в акредитації. Про це ОПОРА писала напередодні.

19 вересня в одному з конференц-залів стадіону «Славутич-Арена» Запорізький обласний осередок політичної партії «Батьківщина» провів конференцію з висування кандидатів у місцеві органи влади.

ОПОРА не змогла потрапити на цю подію. Причиною цьому стали дві різні форми реєстрації, дані яких не узгоджувалися між собою.

Також 19 вересня на відкритому просторі на даху музею історії Запорізького козацтва, що на острові Хортиця, Запорізька територіальна організація партії «Європейська Солідарність» розпочала проведення конференції з метою висування кандидатів у депутати Запорізької облради, кандидатів на посаду Запорізького міського голови Запорізького району, кандидатів у депутати до районних, міських, селищних, сільських рад та кандидатів на посади міських голів в Запорізькій області до районних, міських, селищних та сільських рад.

Представників ОПОРИ на цю конференцію акредитували та пропустили без перешкод. Акредитація мала простий вигляд з посиланням на гугл-форму. У день події журналістам видали бейджі з написом «преса».

Під час конференції було висунуто список кандидатів. Так, до Запорізької обласної ради – це 48 осіб, до Запорізької міської ради – 55 осіб. Також висунуто кандидатів на посади міських голів. У місту Запоріжжя це - Валерій Прозапас, в Енергодарі – Євген Панов, у Токмаку – Олена Плаксіна. Було висунуто і кілька кандидатів на посади голів ОТГ та кандидатів по спискам міст обласного значення, це Запорізька міська рада – 55 осіб, Бердянська міськрада – 37 осіб, Енергодарська міськрада – 31 особа, Мелітопольська і Токмацька міські ради – по 33 особи в кожній.

Також висунуті списки до всіх 5 районних рад Запорізької області – Запорізька та Василівська районні ради – по 31 особі в кожній, Мелітопольська райрада – 32 особи, Бердянська райрада – 42 особи і Пологівська райрада – 35 осіб. Щодо тих ОТГ, де населення більше 10 тисяч виборців, висунуті також списки до всіх цих рад, окрім Веселівської. Станом на 21 вересня, конференція не завершена, продовження її триває.

За словами голови Запорізької територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність» Ігоря Артюшенка, пауза зроблена через те, що продовжується підбір кандидатур для подальшого висунення в населенні пункти, де є менше 10 тисяч осіб.

Кандидатів на місцевих виборах у Запорізькій області висунула і Запорізька обласна організація ВО «Свобода». Обласну конференцію партія провела 20 вересня в своєму штабі, що знаходиться в кімнаті гуртожитку за адресою: м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 37. На конференцію «Точці ОПОРИ» акредитуватися не вдалося, однак на саму подію представницю видання впустили без перешкод.

Реєстрація учасників конференції мала місце, а сама конференція розпочалася з призначення головуючого і секретаря. Також обрали членів лічильної комісії, а ось мандатної - створено не було. Голосування здійснювалося методом підняття руки.

За результатами конференції було висунуто 41 особу в кандидати в депутати до Запорізької обласної ради. До першої п’ятірки увійшли: Андрій Астраханцев, Костянтин Денисов, Тимур Книш, Інна Рєзнік та Поліна Агапова. Також висунуто кандидатів у депутати до Бердянської міської ради – 26 осіб та кандидатку на посаду голови Бердянської міськради – Ольгу Войнікову. До Веселівської селищної ради було висунуто 21 кандидата в депутати та кандидата на посаду голови Веселівської селищної ради – Сергія Папазяна, який нині є керівником релігійної організації «Релігійна громада християнської церкви повного Євангелія «Жива віра».

20 вересня на другому поверсі готелю «Хортиця» відбувся з’їзд політичної партії Володимира Буряка «Єднання». Пані, яка представилася співробітницею готелю й відмовилася називати своє ім’я повідомила, що представники «Точки ОПОРИ», які подали свої заявки на акредитацію не внесені до списку акредитованих осіб й не можуть потрапити на захід, що проходить у закритому форматі.

Під час цього з’ясувалося, що з’їзд партії розпочався раніше зазначеного часу. Серед осіб, які виходили з приміщення після завершення зборів ОПОРА звернулася за роз’ясненнями до начальника комунального підприємства «Муніципальна телевізійна мережа» Дмитра Веліканова. Той зазначив, що в акредитації було відмовлено у зв’язку з карантинними умовами. При цьому учасники конференції не дотримувалися маскового режиму згідно з встановленими МОЗ рекомендаціями.

Цього ж дня в центральному парку культури та відпочинку «Дубовий гай» пройшла конференція обласного осередку політичної партії «Наш край». Представники ОПОРИ відвідали цей захід, але на саму конференцію потрапити не змогли, оскільки партія не надала журналістам видання «Точка ОПОРИ» жодної інформації щодо погодження або відмови в акредитації на конференцію.

Під час моніторингу цієї події були виявлені волонтери, які тримали в руках прапори, що містили символіку партії «Наш край».

ОПОРА зафіксувала на відео як деякі присутні мали доступ до місця конференції за списками, які були в особи на вході до даного приміщення.

Також на заході був помічений народний депутат від партії «Опозиційна платформа – за життя» Володимир Кальцев.

Під час відвідування з’їзду охоронець пояснив, що захід проходить у закритому режимі і попросив до учасників за коментарями не підходити, навіть за межами приміщення, де проходить конференція.

«Партія Шарія» також провела свою конференцію з висування кандидатів на місцевих виборах яка відбулася 20 вересня за адресою: м. Запоріжжя, вул. Яценко, 1. ОПОРА відвідала цю подію, але на саму конференцію потрапити не вдалося. Це пов’язано з тим, що «Партія Шарія» не надала журналістам видання «Точка ОПОРИ» жодної відповіді, ані відмови в акредитації.

Під час відвідування події представниця політичної сили відмовилася впускати журналістів на подію, мотивуючи це тим, що за умови позитивного результату їх би попередили про проходження акредитації, а оскільки відповіді не було, значить в акредитації відмовлено.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)