В рамках робочого візиту до Сум Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко взяли участь в нараді, відвідали культурні пам’ятки, Сумську обласну клінічну лікарню та провели брифінг в центрі Сум, на якому побували спостерігачі ОПОРИ. Під час деяких офіційних заходів високопосадовців супроводжувала потенційна кандидатка на посаду міського голови та народна депутатка від партії «Слуга народу» Тетяна Рябуха. Візит прем’єра та міністра в Суми також висвітлили на сторінці місцевої організації партії «Слуга народу».

22 вересня 2020 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та  міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відвідали Суми. В Сумах Прем’єр-міністр провів нараду в Сумській облдержадміністрації з питань розвитку Сумської області, участь у нараді також взяли міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко, представники уряду та народні депутати. 

Фото з сайту Урядовий портал 

В рамках офіційного візиту посадовці відвідали культурну пам’ятку «Садиба Харитоненка», де з ними також була присутня потенційна кандидатка на посаду міського голови та народна депутатка від партії «Слуга народу» Тетяна Рябуха. Про це вона написала на своїй офіційній сторінці в Facebook. «У Сумах вперше із робочим візитом Прем'єр-міністр. Показали Денису Шмигалю наш проект медичного містечка, передбачений «Стратегією розвитку Сумщини», - йдеться у дописі.

Нагадаємо, її у якості «кандидатки на посаду міського голови» під час робочої поїздки в Суми 8 вересня представив Володимир Зеленський. Стратегія, згадана у дописі, була представлена тоді ж, під час візиту Президента на Сумщину. На першому слайді презентації було написано «Зе!місцеві Стратегією розвитку Сумщини».

Фото зі сторінки Тетяни Рябухи у Facebook

Фото з сайту Сумської міської ОДА 

Далі Денис Шмигаль побував в Сумській обласній клінічній лікарні та оглянув приміщення приймального відділення. Щодо цього у дописі в соцмережі він згадав також про ініціативу Володимира Зеленського:

«Сьогодні з урядовою командою працюємо на Сумщині. Відвідали Сумську обласну клінічну лікарню — головний заклад охорони здоров’я в області. Щорічно тут отримують послуги до 22 тисяч пацієнтів, а отже для них мають бути створені сучасні та комфортні умови. У рамках проєкту Президента «Велике будівництво» продовжується добудова нового корпусу, найближчим часом буде придбане нове обладнання та розшириться список послуг», - зазначив Прем’єр-міністр на своїй офіційній сторінці у Facebook.

На цьому заході також була присутня Тетяна Рябуха.

Фото з сайту Сумської міської ОДА 

Фото з сайту Урядовий портал 

Біля «Альтанки» в центрі міста Суми провели брифінг з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, головою Сумської обласної державної адміністрації Романом Грищенком та Міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком. На заході був присутній спостерігач ОПОРИ. Під час зустрічі Прем’єр-міністр, зазначив що на нараді підіймали питання туристичного розвитку  міста Суми, створення медичного містечка та готовності міста до опалювального сезону. 

При цьому на офіційній сторінці «Слуга народу Cумщина» у Facebook також опублікували допис про візит Прем’єр-міністра в Суми. На фотографії із зображенням Дениса Шмигаля є напис: «Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: 2021 рік стане роком  «Великого будівництва в культурі». Слуга Народу».

Фото зі сторінки: «Слуга Народу Cумщина» 

Натомість голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко написав про візит Прем’єр-міністра на офіційній сторінці у Facebook, згадавши про ініціативу Президента України.

«На 2021 рік за ініціативи Президента України Володимира Зеленського заплановане Велике будівництво у сфері культури. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль взяв участь у нараді, одне з питань якої було присвячене цій програмі. Серед об’єктів, які плануємо реставрувати на Сумщині, обласний художній музей ім. Н. Онацького», - йдеться у дописі.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з частинами 1 та 3 статті 52 цього Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

У частині 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування; забороною втручання органів державної влади, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.