Обласна організація партії «Голос» аргументувала відмову в акредитації порушенням терміну подачі заявки, інформацію про умови акредитації на конференцію партії «Блок Вілкула «Українська перспектива» спостерігачі ОПОРИ не знайшли, а «Слуга народу» послалися на карантинні обмеження.

17 вересня у м. Дніпро відбулась конференція Дніпропетровської обласної територіальної організації політичної партії «Голос». ОПОРА подала заявку на акредитацію, але приїхавши на конференцію, спостерігачам ОПОРИ повідомили про відмову в акредитації. Причина відмови, яку озвучив представник партії, – подача заявки пізніше, ніж за два дні до проведення конференції. Лист із відмовою на пошту ОПОРИ не надходив. Спостерігач ОПОРИ запропонував активістам партії запустити трансляцію конференції в Фейсбуку, але її так і не було.

18 вересня у м. Дніпро пройшла конференція обласної організації партії «Блок Вілкула «Українська перспектива». На офіційному сайті партії та офіційній Фейсбук-сторінці спостерігачі ОПОРИ не зафіксували опублікованих умов акредитації. 18 вересня спостерігачі ОПОРИ приїхали до офісу партії за адресою пр. Яворницького, 5, де в той час проходила конференція. Потрапити до офісу не вдалося, на дверях був електронний замок, а на телефонні дзвінки ніхто не відповідав.

20 вересня у Дніпрі, в ресторані «Le Grand», пройшла конференція обласної організації партії «Слуга народу». Спостерігачі ОПОРИ завчасно подали заявки на акредитацію, акредитацію спочатку підтвердили, але за день до проведення конференції був надісланий другий лист. У ньому повідомлялось, що в акредитації відмовлено, представники партії послалися на карантинні заборони, пов’язані зі збільшенням кількості хворих на коронавірус у Дніпропетровській області.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області, приїхав до приміщення ресторану, де проводилась партійна конференція, і побачив, що деякі журналісти все ж були присутні на заході.

Також були присутні народні депутати Дмитро Кисилевський, Максим Бужанський, Кирило Нестеренко, В’ячеслав Медяник, Сергій Демченко, Ганна Лічман, Роман Каптєлов, Юрій Кісєль, голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник, потенційний кандидат на посаду міського голови Дніпра Сергій Риженко та інші. Навіть після особистих розмов із народними депутатами та членами партії «Слуга народу» координатора ОПОРИ не пустили до зали. На конференції були присутні запрошені гості, частину з них попросили вийти із зали перед початком голосування, але деякі з них залишилися на весь час проведення конференції.

«Практика закритості та непрозорості у проведенні конференцій місцевими осередками партій не спряє розвитку внутрішньопартійної демократії в цих політичних силах», - прокоментував координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.

Натомість спостерігачі ОПОРИ безперешкодно були акредитовані на конференцію Криворізької міської організації партії «Слуга народу». Нагадаємо, Дніпропетровська область за рівнем епідеміологічної небезпеки поширення COVID-19 знаходиться в зеленій зоні.

У ч. 1 ст. 217 Виборчого Кодексу України зазначено, що висування кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови місцевою організацією партії відбувається на підставі цього Кодексу, статуту політичної партії за рішенням вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних чергових, позачергових, перших, повторних, проміжних виборах, прийнятого після прийняття рішення про призначення відповідних виборів. У разі прийняття політичною партією рішення про участь її місцевих організацій у виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у містах рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч та більше), виборах міських голів у такому рішенні також зазначаються найменування центрального керівного органу партії, який погоджуватиме рішення зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії, а також прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) керівників партії, уповноважених посвідчувати своїм підписом копії рішень зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидатів у депутати, кандидата на посаду міського голови від місцевої організації партії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.