Працівники “Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медичних катастроф”, що є некомерційним комунальним підприємством та фінансується з бюджету Чернівецької області, поширювали у соцмережах політичну рекламу на користь політичної партії “За майбутнє”. Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до адміністрації лікарні за коментарем щодо цієї ситуації.

21 вересня на фейсбук-сторінці “Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медичних катастроф”, котра є  комунальній власності, було зафіксовано політичну рекламу партії “За майбутнє”.

Керівник установи Володимир Єленєв прокоментував ОПОРІ ситуацію: “Я не знаю, це була ініціатива дівчат (мається на увазі, працівниць центру). Наша офіційна сторінка - це офіційний сайт”.

Зазначимо, що директора “Чернівецького обласного центру ЕМД та МК” Володимира Єленєва було включено у партійний список “За майбутнє”  до Чернівецької обласної ради.

Працівниця Центру розповіла, що поширення цієї новини - технічна помилка, викликана несправністю телефона, видалити яку не змогли через перебої з електрикою. За її словами, відповідна фейсбук-сторінка не є офіційним інформаційним ресурсом установи та створена для того, щоб працівники розповідали про свої досягнення та свята.

Зазначимо, що ще 24 серпня  на сторінці “Чернівецького обласного центру ЕМД та МК” у мережі Фейсбук опубліковано репост вітання директора Центру Володимира Єленєва із Днем незалежності. В цьому дописі був використаний логотип політичної партії “За майбутнє”.

“ОПОРА звертає увагу,  що у разі, коли керівники комунальних закладів набувають статусу кандидатів у депутати чи на посаду міського, селищного чи міського голови, вони можуть здійснювати агітацію. Проте, згідно з ч.12 ст. 57 Виборчого кодексу України не мають права використовувати в цілях агітації підлеглих їм осіб та матеріальні ресурси за місцем своєї роботи. До таких ресурсів можуть бути віднесені сторінки таких комунальних закладів в соцмережах, які заадмініструються працівниками такого закладу. Саме використання за місцем роботи в агітаційних цілях матеріального чи кадрового ресурсу кандидатами, що одночасно займають посади в органах влади, місцевого самоврядування, державних чи комунальних підприємства, є класичними прикладом адмінресурсу під час виборів”, - зазначає  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області.

Відповідно до ч.12 ст. 57 Виборчого кодексу України кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)