Протягом 15-20 вересня осередки партійних організацій провели в області конференції, під час яких відбулося висування кандидатів у депутати різних рівнів рад, а також кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. Представники Громадянської мережі ОПОРА побували на цих заходах.

Так, конференцію Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу» було організовано 15 вересня у Центральному міському парку. Під час неї відбулось висування кандидатів у депутати місцевих рад та на посади голів громад. Зокрема, стало відомо, що першим у списку кандидатів від цієї політсили до обласної ради стане полковник авіації Володимир Мазуренко, член екіпажу найбільшого в світі вантажного літака «Мрія», також у першій п’ятірці до обласної ради від осередку «Слуги Народу» - перша заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна, а серед кандидатів до Вінницької міської ради - директор команди Ліги сміху «Вінницькі», актор проєктів «Країна У», «Одного разу під Полтавою», ведучий, сценарист та підприємець Олександр Теренчук. Кандидатом на посаду Вінницького міського голови висунуто голову Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова.

Обласний осередок партії «За майбутнє» провів свою конференцію 16 вересня в місті Хмільник у санаторії «Радон». Участь у ній взяли, зокрема, лідер обласного осередку партії народний депутат України Петро Юрчишин, голова обласного осередку Аграрної партії Сергій Гуцол, міський голова Хмільника Сергій Редчик, також Сергій Гуцол, якого на конференції представили як координатора аграрного крила партії «За майбутнє», а на сайті Аграрної партії він названий головою Вінницької регіональної організації Аграрної партії України.

Осередок партії «Опозиційна платформа – За життя» провів конференцію 18 вересня у «Галереї ХХІ». Участь у ній взяв голова регіонального осередку партії народний депутат Ігор Кісільов та колишній голова регіонального осередку Донатас Піскун, виконавчий директор Федерації боксу України.

Обласна організація партії «Українська Стратегія Гройсмана» влаштувала свою конференцію з висунення кандидатів 19 вересня на території аеропорту «Вінниця». На заході представили 54 кандидати до Вінницької міської ради, 49 кандидатів на посади голів ОТГ та 84 кандидати обласної ради. Зокрема, кандидатом на посаду Вінницького міського голови було названо чинного очільника Вінниці Сергія Моргунова, а першим номером у списку кандидатів до обласної ради – заступницю міського голови Галину Якубович. Участь у зібранні взяли лідер партії Володимир Гройсман, колишні міністри Лілія Гриневич та Євген Нищук, колишні голови ОДА Валерій Коровій та Владислав Скальський.

Обласний осередок партії «Європейська солідарність» організував свою конференцію у Вінниці на площі Тараса Шевченка. Участь у заході взяв лідер партії Петро Порошенко. Зокрема, як кандидата на посаду Вінницького міського голови було представлено Сергія Кудлаєнка - доцента кафедри менеджменту та адміністрування Вінницького торговельно-економічного інституту, депутата Верховної Ради попереднього скликання. Першим номером у списку кандидатів до обласної ради від цієї політсили названо колишнього нардепа Івана Спориша, другим номером – волонтерку Олену Верлан-Кульшенко.

19 вересня біля партійного офісу на Хмельницькому шосе відбулась і конференція місцевого осередку партії «Голос». На ній, зокрема, було представлено лідерів списку до міської ради та кандидатуру чинного народного депутата Олександри Устінової на посаду Вінницького міського голови.

Конференція обласного осередку партії ВО «Батьківщина» відбулася 20 вересня у кінотеатрі «Мир». Під час заходу до учасників дистанційно звернулась лідерка партії Юлія Тимошенко. Зокрема, було проголошено, що на посаду Вінницького міського голови осередок партії висуває лікаря Наталію Солейко.

Конференцію осередку партії «Наш край» було проведено у готелі «Поділля». На ній на посаду міського голови Вінниці висунули директора агентства нерухомості Ірину Котову.

Обласний осередок «Партії Вінничан» провів свою конференцію 20 вересня в «Галереї ХХІ». Головували на зібранні засновник партії Микола Філонов та лідер обласного осередку Віктор Бронюк (лідер гурту «ТІК»). Після представлення кандидатів до обласної ради та на посади голів громад учасники конференції сфотографувалися на тлі приміщення обласної ради та ОДА, оскільки було проголошено, що партія акцентує свою увагу на обласній раді та планує висувати свого кандидата на посаду голови облвиконкому.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України, виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Відповідно до частин 3, 4 статті 218 Виборчого кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)