ОПОРА зіштовхнулась з обмеженням щодо відвідування конференції Київської міської організації політичної партії “Перемога Пальчевського”. На конференцію партії не змогли потрапити деякі журналісти. Відмову організатори аргументували входженням Києва до “помаранчевої зони”.

9 вересня 2020 року на своєму сайті політична сила “Перемога Пальчевського” розмістила інформацію щодо проведення конференції Київської міської партійної організації, яка була запланована на 15 вересня. Акредитація здійснювалася телефоном, пройти її треба було до 15:00 14 вересня.

Оголошення про конференцію на сайті

Кореспонденти “Точка ОПОРИ” акредитувалися вчасно - 14 вересня о 10:02. Чрез те, що з 14 вересня Київ увійшов до “помаранчевої зони”, акредитували лише одну особу. Проте вранці 15 вересня до видання зателефонували представники політичної сили та повідомили, що конференція проходитиме без представників ЗМІ, оскільки в них дуже мале приміщення і в умовах “помаранчевої зони” вони навіть не знають, як розсадити делегатів. Аргументація, що Громадянська мережа ОПОРА отримала дозвіл від ЦВК спостерігати за місцевими виборами, не переконала затвердити акредитацію. ОПОРІ пообіцяли надіслати фотографії та реліз конференції.

Скріншоти з телефону про дзвінки

Попри це, у соціальній мережі Facebook на сторінці інформаційного агентства “Єдність” можна було переглянути пряму трансляцію конференції. Із відео видно, що головуюча конференції наголосила на тому, що в залі присутні представники ЗМІ. Важливо зауважити, що незважаючи на те, що у телефонній розмові представники ОПОРИ отримали відмову бути присутніми на конференції через те, що організатори хвилювалися за дотримання карантинних норм - з відеотрансляції помітно нехтування масочним режимом серед делегатів конференції.

Фото пресслужби політичної партії "Перемога Пальчевського"

Крім представників ОПОРИ, на конференцію не пустили і громадський рух "ЧЕСНО", про що вони повідомили у своїй публікації.

Спостерігачі ОПОРИ зв'язались з пресслужбою партії “Перемога Пальчевського” з приводу цієї ситуації та отримали наступну відповідь: “журналістів допускали на подію, але змушені були відмовити тим, хто акредитувався пізніше, через карантинні обмеження викликані помаранчевою зоною в Києві”.

Про введення “помаранчевої зони” в столиці було відомо 10 вересня. При акредитації ЗМІ політична сила уже обмежувала кількість присутніх. Кореспонденти "Точки Опори" дотримались вимог акредитації, які були зазначені на сайті політичної партії, та були акредитовані 14 вересня (вперше кореспонденти "Точки Опори" спробували пройти акредитацію  ще 13 вересня, але тоді потрапили на вихідний).

Важливо зазначити, що згідно з Постановою № 641 Кабінету Міністрів України, на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій установлено “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки, забороняється проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі).

Головуюча конференції оголосила кількість присутніх делегатів на міській партійній конференції - 43 особи, тож приміщення для проведення мало б мати площу близько 800 метрів квадратних. Найбільше приміщення, що є в Inveria flow space (місце проведення конференції) має площу 215 м2. Тож обмеження присутності одних журналістів та дозвіл бути присутніми іншим - не знизив епідеміологічні ризики для учасників конференції. 

З прямої трансляції на сторінці інформаційного агентства “Єдність” у фейсбуці стало відомо, що на заході було висунуто Андрія Пальчевського як кандидата на посаду міського голови та проголосовано за списки кандидатів у єдиному та територіальних виборчих списках на вибори до київської міської ради. Голосування відбулося пакетом. Питання стосовно першого номера у єдиному виборчому списку, черговості кандидатів у єдиному та територіальних виборчих списках окремо на голосування не виносились. У пресслужбі партії ОПОРІ наголосили, що списки кандидатів будуть опубліковані після їхньої реєстрації.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)