В Одеській області у вересні пожвавилася діяльність потенційних кандидатів і партій у сфері надання матеріальної допомоги, благодійництва і організації свят.

Як повідомляє ОПОРА, 14 вересня на сторінці у Facebook Першого муніципального каналу оприлюднили відеосюжет, присвячений футбольному турніру в місті Білгород-Дністровський. Турнір був організований Благодійним фондом «Акрополь». На заході були присутні два представники цього благодійного фонду, депутати Білгород-Дністровської міської ради Олександр Скалозуб та Руслан Сулаков, які в кінці заходу нагородили присутніх кубками, грамотами та грошовими призами.

14 вересня на сторінці «Перемога Пальчевського Южне» у Facebook оприлюднили публікацію про змагання з SUP boarding, які відбулися 11-13 вересня. Як зазначено в публікації, організатором заходу була політична партія «Перемога Пальчевського». У відеоролику Олег Климчук, голова Южненської міської організації політичної партії «Перемога Пальчевського», зазначив, що партія виступила спонсором цього заходу.

13 вересня спостерігач ОПОРИ відвідав свято «Сім’я – запорука майбутнього» у Прохорівському сквері міста Одеси. На святі були аніматори, клоуни, у виступах були задіяні домашні тварини. Дітям роздавали солодку вату та іграшки. На заході були розміщені банери з написами «Сім’я — запорука майбутнього», «За майбутнє» в стилістиці політичної партії «За майбутнє».

12 вересня спостерігач ОПОРИ відвідав зустріч місцевих політичних діячів Василя Гуляєва і Надії Крючкової з жителями будинку по вул. Данченка, 3б у Чорноморську. На заході присутнім роздавали безкоштовну каву у стаканчиках з логотипом політичної партії «За майбутнє» та прізвищем Василя Гуляєва, а також морозиво, одяг з секондхенду, агітаційну продукцію (блокноти, календарі).

12 вересня на сторінці у Facebook депутата Одеської міської ради Сергія Страшного опубліковано пост про дитяче свято, організоване потенційними кандидатами, депутатами Одеських міської та обласної рад від партії «Довіряй ділам» Сергієм Страшним та Олександром Ахмеровим. Свято відбулося за адресою: проспект Добровольського, 159. Дітей розважали аніматори. Присутнім роздали повітряні кульки з назвою, символікою партії та самих кандидатів.

11 вересня на сайті  ВО «Батьківщина» опублікували новину про те, що депутат Одеської обласної ради Олег Корженко придбав сім велосипедів для листонош селища Петрівка і села Великий Буялик Іванівського району.

11 вересня на сторінці у Facebook Першого муніципального каналу оприлюднили відеосюжет, в якому колишня міська голова Алла Гінак подарувала 8 кисневих концентраторів Білгород-Дністровській міській лікарні.

10 вересня на сторінці у Facebook депутата. Одеської міськради Юрія Крука був оприлюднений допис про дитяче свято у дворі будинку в провулку Хантадзе, 4 в м. Чорноморськ. В дописі зазначено, що командою партії «Довіряй Ділам» була надана допомога у прикрашенні стіни і організоване дитяче свято.

9, 11 і 16 вересня користувач Facebook Роман Кір’як опублікував дописи про благодійну допомогу від депутата Одеської обласної ради Олександра Адзеленка: ємкість для питної води на 300 літрів для опікунки двох неповнолітніх дітей, ковбасні вироби і огірки для Іванівської центральної районної лікарні. На сторінці цього користувача зазначено, що він є головою Іванівської РДА. Згідно з інформацією офіційного сайту Іванівської РДА, її очолю Роман Кір’як.

8 вересня на сторінці депутата Одеської обласної ради Олександра Адзеленка у Facebook оприлюднене відео, на якому зафіксовано, як він дарує двом невідомим жінкам маски. Передача масок супроводжується, зокрема, словами Олександра Адзеленка: «Я вам даю маски на ваші школи. Таких масок ніде нема». Окрім цього, Олександр Адзеленко заявив, що з нагоди 1 вересня він дарує цим же жінкам по телевізору.

7 вересня на сторінці у Facebook депутата Одеської міської ради Юрія Крука оприлюднений допис про дитяче свято на дитячому майданчику у провулку Шкільному, 2 в м. Чорноморськ. У відеоролику одна з жительок міста стверджує, що благоустрій майданчику відбувся після звернення до Юрія Крука.

7 вересня на сторінці депутата Одеської обласної ради у Facebook Олександра Барського оприлюднена публікація, в якій зазначено, що він подарував новий проєктор Будеївському навчально-виховному комплексу. Також у публікації сказано, що Олександр Барський пізніше провів прийом громадян і передав ліки для хворої жительки села Загнітків.

6 вересня на сторінці у Facebook громадського активіста Артема Булгару з’явилась публікація про те, що він з командою відвідав футбольний матч у селі Калчева. В публікації зазначено, що Артем Булгару і його команда надають фінансову допомогу першості Болградського району з футболу і командам зокрема.

4 вересня на сторінці депутата Одеської міської ради у Facebook Сергія Страшного оприлюднили пост про дитяче свято. У відеоролику зазначено, що дитяче свято організоване Сергієм Страшним та ще одним потенційним кандидатом, депутатом Одеської обласної ради Олександром Ахмеровим. Дітей розважали аніматори, їх пригощали морозивом.

Нагадаємо, що 5 вересня офіційно розпочався виборчий процес, проте обмеження передбачені ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу щодо заборони поєднувати агітацію і надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки почнуть діяти для партій після висування кандидатів, а для кандидатів після їх реєстрації. Етап висування та реєстрації кандидатів стартував 15 вересня. Наразі чинний Виборчий кодекс не містить запобіжників щодо обмеження таких активностей потенційних кандидатів до моменту їх реєстрації кандидатами та організацій партій доки вони не набудуть статусу суб’єктів виборчого процесу. 

«Водночас НАЗК у своєму роз’ясненні звертає увагу, що політичні партії не можуть використовувати своє майно та кошти на благодійну діяльність, а під час виборчого процесу такі активності мають ознаки непрямого підкупу виборців», - нагадала координаторка спостереження ОПОРИ в Одеській області 

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 57 Кодексу заборонена участь у передвиборній агітації органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)