На початку вересня значно зросла активність щодо зміни виборчої адреси у Мангушевський селищній громаді Маріупольського району, яка склала 28,67% від загальної кількості звернень у Донецькому регіоні. Загалом на Донеччині з приміткою «прибули» виборчу адресу змінили 1147 осіб.

Представники ОПОРИ проаналізували загальну активність щодо зміни виборчої адреси на Донеччині, вона склала 3,80% від загальної кількості звернень в Україні. Донецький регіон посів 7 позицію за активністю.  

Інформація, що опублікована на офіційному сайті ДРВ щодо активності зміни виборчої адреси в Донецькій області станом на 16 вересня наступна:

  • в межах регіону - 2655 особи;
  • з приміткою “прибули” - 7337 осіб;
  • приміткою “вибули” - 1147 особи.

Лідером за кількістю звернень є Маріупольський район, активність склала 38,73% від загальних звернень в регіоні. Зокрема, у Мангушевській селищній громаді, де кількість виборців станом на 31 липня 2020 року склала 16605 осіб, виборчу адресу з приміткою «прибули» змінили 1055 осіб. На другому місці Краматорський район - 30,41% від загальної кількості звернень. Третє місце за активністю зміни виборчої адреси посів Бахмутський район - 11,6%. 

За словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, станом на ранок 16 вересня 38 звернень виборців по країні ще опрацьовуються. Тому цифри в деяких регіонах можуть несуттєво збільшитися.

Руслана Шевцова, начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців Донецької облдержадміністрації, зазначила: «На жаль, у Донецькій області процес  зміни виборчої адреси можна охарактеризувати як дуже слабкий, пропорційно від загальної кількості виборців у Донецькій області. Зважаючи на ту роботу, що була зроблена протягом кількох років громадськими організаціями, у томи числі ОПОРОЮ, були очікування, що люди активно будуть користуватися цією можливістю. Протягом останнього часу проводилася просвітницька робота, були залучені засоби масової інформації, розроблені детальні інструкції щодо алгоритму зміни виборчої адреси, у тому числі й у соціальних мережах. Також у відділах соціального захисту населення працівники доводили інформацію до відома внутрішньо переміщених осіб. Усі відділи працювали в штатному режимі, в останній день 10 вересня - у подовженому режимі до 24 години, але аномальної активності не спостерігалося. Найбільше громадян звернулися до відділів у Краматорську, Маріуполі та Слов’янську».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначила: «Цього року вперше внутрішньо переміщені особи, громадяни без реєстрації та трудові мігранти отримали можливість змінити виборчу адресу, у тому числі в режимі онлайн.  Але, на жаль, не всі скористались цією можливістю».

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з частиною 3 цієї ж статті - за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті. Згідно з частиною 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини третьої статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якої він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Згідно з частиною 3 статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» звернення щодо зміни виборчої адреси може бути подане виборцем до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на територію, до якої віднесено виборчу адресу, на яку змінюватиметься поточна виборча адреса виборця, не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів або процесу референдуму, що проводяться на території, в межах якої виборець просить визначити його виборчу адресу. У разі якщо на відповідній території одночасно проводяться декілька виборів (референдум), таке звернення може бути подане не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу тих виборів (референдуму), голосування на яких проводиться раніше, ніж голосування на інших виборах, які відбуваються одночасно.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.