27513 громадян України виявили бажання проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року саме у Київській області. Саме стільки звернень опрацьовано від 1 липня до 16 вересня Державним реєстром виборців.

Згідно з даними ДРВ 17 527 громадян України, які зареєстровані в інших областях, братимуть участь у виборах на Київщині за місцем свого фактичного проживання. 2174 осіб, які зареєстровані у Київській області, скористалися процедурою зміни виборчої адреси й голосуватимуть за місцем фактичного проживання в інших регіонах країни. 7812 громадяни змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

Найбільше звернень щодо зміни виборчої адреси стосувалися Борщагівської сільської ради – 3628.

Найменше звернень зафіксували в Дівичківській сільській раді – 28 осіб.

Як розповів керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах під час пресконференції «Місцеві вибори за новими правилами: як і навіщо українці змінювали виборчу адресу?», органи ДРВ, починаючи з 1 липня, опрацювали 105 290 звернень виборців щодо зміни виборчої адреси. Станом на ранок 16 вересня по Україні 38 звернень ще опрацьовуються, однак на загальні результати ці заяви вплинуть несуттєво.

«Той факт, що Київська область в лідерах за зміною виборчої адреси є цілком логічним. І має в основі, в першу чергу, трудову міграцію, як в межах області, так і в межах України загалом», - наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області. «Крім того на Київщині проживає кілька спільнот внутрішньо переміщених осіб. І абсолютно природнім є бажання цих громадян, котрі живуть, працюють і сплачують податки в регіоні, обирати місцеву владу своєї нової громади».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.