До Житомирської області з робочим візитом 15 вересня приїхав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Відвідав “Коростенський завод МДФ“, директоркою якого є потенційна кандидатка в депутати Житомирської обласної ради від партії “Слуга народу”, провів там закриту нараду, а потім поспілкувався з журналістами. Також побував у Потіївській  спеціальній  ЗОШ-інтернат.

Під час візиту на завод Дениса Шмигаля супроводжували народний депутат України, який очолює Житомирську обласну організацію  партії “Слуга народу” Андрій Клочко, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

14 вересня о 13:44 на сайті Житомирської ОДА з'явилась інформація про акредитацію журналістів на брифінг прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за результатами робочої поїздки на Житомирщину.

Інформації про програму візиту оприлюднено не було. 

На місцевому сайті Житомир.info 14 вересня зазначали: “З власних джерел редакції стало відомо, що Денис Шмигаль перебуватиме у Коростенському районі, де відвідає місцеве підприємство та лісгосп і проведе нараду з силовиками”.

За вказаними контактами акредитувалась і представниця ОПОРИ.

Ввечері 14 вересня стало відомо, що зранку Прем'єр-міністр приїде до Коростеня на “Коростенський завод МДФ”.

“О 9 ранку ми приїхали в Коростень. Представники пресслужби ОДА сказали чекати біля машини, на сам захід нас не пустять, а потім буде підхід до преси. Денис Шмигаль приїхав і пішов оглядати підприємство. Там була запланована нарада, на яку нас теж не пустили, аргументуючи тим, що замале приміщення і в зв'язку з коронавірусом не передбачили дотримання дистанції. Дві години ми чекали на вулиці. Журналістам принесли їжу. Потім дозволили зайти на завод  і подивитись презентаційні стенди, де демонструються модульні інфекційні відділення на 512 місць, які можуть виготовляти на коростенському заводі. Стенди приготували, щоб показати Шмигалю”, – розповідає представниця ОПОРИ. 

На сайті “Коростенського заводу МДФ” у розділі “контакти” зазначено, що генеральною директоркою є Катерина Самчук.

8 вересня під час робочого візиту Президента Володимира Зеленського до Житомира на території державного університету “Житомирська політехніка” відбулася презентація Стратегії розвитку Житомирщини та презентація кандидатів, які балотуватимуться від партії “Слуга народу” на місцевих виборах 2020 року. 

На місцевому сайті Житомир.info під маркуванням “політична реклама” велася пряма трансляція заходу. Однією з кандидаток в депутати Житомирської обласної ради назвали і Катерину Самчук. На презентації її представили як “генеральна директорка підприємства деревообробної промисловості, кандидатка в депутати Житомирської  обласної ради Катерина Самчук”.

Потім Денис Шмигаль також у супроводі голови обласного осередку партії “Слуга народу”, нардепа Андрія Клочка відвідав Потіївську спеціальну ЗОШ-інтернат. Про що прозвітували на сайті Житомирської ОДА.

“Дітям з особливими освітніми потребами необхідно зберегти можливість вчитися у спеціалізованих школах або навчатися інклюзивно у звичайних.  Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту до Потіївської спеціальної  ЗОШ-інтернат у межах робочої поїздки в Житомирську область 15 вересня. З діяльністю закладу також ознайомилися Міністр соціальної політики Марина Лазебна, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко та голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко”, – йдеться у повідомленні на сайті ОДА.

Також на сайті ОДА повідомляють, що Денис Шмигаль та Віталій Бунечко провели нараду з питання розвитку лісової галузі та деревообробної промисловості.

Про поїздку Денис Шмигаль звітував на своїй сторінці у мережі Facebook.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області зазначає: “Якщо це робочий візит Прем'єр-міністра, то незрозуміло, чому його супроводжує саме голова обласної організації партії, навіть якщо він є народним депутатом. Це не входить в обов'язки нардепа. Тим паче, що в тому окрузі є свій народний депутат, от тільки обраний від іншої політичної сили”. 

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з частинами 1 та 3 статті 52 цього Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

У частині 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування; забороною втручання органів державної влади, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом.

Як повідомляла ОПОРА, Житомирську область з робочим візитом 8 вересня відвідав Президент Володимир Зеленський. Він проінспектував результати “Великого будівництва” в Черняхівському районі, презентував в університеті “Житомирська політехніка” проєкт Стратегії розвитку області і вручив керівництву музею космонавтики указ про присвоєння статусу “національного”. Під час презентації стратегії також представили кандидатів від партії “Слуга народу”.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)