Безкоштовна солодка вата з партійного намету Радикальної партії Олега Ляшка, святкування, вітання чиновників та концерт з партійною символікою – у місті Чуднів Житомирської області 12 вересня відзначали  День міста. 

Програму святкування 10 вересня опублікували на офіційному сайті Чуднівської громади. 

Фото з сайту Чуднівської громади

За словами спостерігача ОПОРИ, на святковий концерт о 19:00 зібрались сотні жителів міста. У центрі Чуднова встановили сцену, на якій з обох боків розмістили великі банери з партійною символікою і написом: “Радикальна партія Олега Ляшка вітає Чуднів з Днем міста”.

Відкрили концерт в.о. Чуднівського міського голови  Сергій Костяков, який є потенційним кандидатом, і заступник голови Житомирської обласної ради та голова обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Крамаренко. Останній від імені облради та депутатського корпусу привітав усіх зі святом та вручив подяки і грамоти.

«Надзвичайно приємно сьогодні стояти перед вами зі словами привітань. Дозвольте від себе особисто, від керівництва обласної ради, від усього депутатського корпусу привітати вас з Днем міста. Побажати вам та вашим сім'ям міцного здоров'я, достатку і  благополуччя, а місту процвітання, розвитку, нових робочих місць, сучасної лікарні і гарного соціально-побутового забезпечення. Нехай місто, яке славиться своїми  працьовитими, добрими та привітними  людьми, багато та щасливо живе багато років. Дозвольте від обласної ради привітати людей, які внесли значний внесок у розвиток громади подяками та грамотами», – сказав Крамаренко. 


Голова обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка та заступник голови облради  Сергій Крамаренко на питання ОПОРИ, хто організовував та фінансував захід та чому чиновник від імені депутатів облради під партійними прапорами вітає з Днем міста, відповів:

“Вам треба з районною організацією партії переговорити. Заходи організовувала місцева влада, не ми, а ми вже вітаємо від обласної ради. У виступі не було нічого про Радикальну партію”.

Також людям роздавали кульки з привітанням до Дня міста, брендовані символікою Радикальної партії Олега Ляшка.  Також діяла фотозона, де кожен охочий міг сфотографуватися з паперовим Ляшком і з вилами. У партійному наметі роздавали безкоштовно попкорн і солодку вату. Діти та дорослі шикувались в чергу за солодощами.

У коментарі ОПОРІ в.о. Чуднівського міського голови Сергій Костяков, який очолює Чуднівський районний осередок Радикальної партії Олега Ляшка, 14 вересня розповів:

«Організатор святкування - міська рада. Партійна символіка була присутня тому що була фінансова допомога від партії».

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 5 статті 51 Виборчого кодексу, прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій - суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб'єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)