Виборчий процес розпочався, передвиборча агітація – ще не стартувала, однак, потенційні кандидати та партії не втрачають можливості використати цей період для піару та політичної реклами. Довготермінові спостерігачі ОПОРИ минулими вихідними відвідали місто Бровари на Київщині та зібрали інформацію щодо активностей потенційних кандидатів.

В суботу, 12 вересня, броварська активістка Олена Крик організувала зустріч та запросила до міста знімальну групу «Надзвичайних новин» телеканалу "ICTV" для розмови між представниками влади міста та мешканців, про екологію. На зустріч прибув єдиний представник міської влади – еколог Юрій Жимайлов. На зустрічі також були помічені два потенційні кандидати на крісло голови Броварської територіальної громади – від політичної партії «Голос» Андрій Саук та від «Слуги народу» Дмитро Ратніков. Обидва стояли осторонь та участі в дискусії не брали, але спілкувалися із мешканцями міста.

Опісля у місцевому виданні «БроМедіа» вийшла стаття про вищезгадану зустріч, із зазначенням присутності потенційних кандидатів під час неї.

На своїй сторінці у мережі Facebook, 11 вересня, потенційний кандидат від політичної партії «Слуга народу» Дмитро Ратніков анонсував панельну дискусію-презентацію «Освіта в Броварській ОТГ: проблеми та шляхи вирішення». ЗМІ запропонували зареєструватися за телефоном.

В назначений час ДТС ОПОРИ прийшла за вказаною адресою, однак двері були зачинені, а поблизу не було інших осіб. По тому на вулицю вийшла дівчина та провела на десятий поверх, в авдиторію, де вже було орієнтовно кілька десятків людей.

Спікерка, Наталія Сушко, викладачка КНТЕУ, доповіла про стан освіти в Броварській громаді, по тому презентували онлайн-платформу. Далі слово мав й сам потенційний кандидат, Дмитро Ратніков.

Про безкоштовні покази мультфільмів у броварському сквері «Юність» Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла у матеріалі щодо серпневих активностей потенційних кандидатів. Такі суботні покази відбуваються й нині, організовані ГО «Рідне місто Бровари» та безпосередньо її очільницею Вікторією Коваленко (кандидаткою на посаду голови Броварської громади від партії «Перемога Пальчевського», депутатка міської ради). На показі була присутня символіка партії,  банер та намети, активісти в футболках партійних кольорів. Такі ж намети із символікою партії та зображенням кандидатки з’явилися у Броварах.

Фото з Facebook «ГО «РІДНЕ МІСТО БРОВАРИ»

Кандидат в депутати облради від політичної партії «Європейська Солідарність», депутат Київської облради Олег Іваненко провів свою щосуботню зустріч із мешканцями Броварів, під стінами Броварської міської ради.

Світлина з Facebook, користувач Oleg Bro

Були встановлені намети, активісти роздавали партійну газету «ЄС. Київщина», датовану вереснем 2020 року. Також роздавали значки, прапорці та буклети, відбувалося частування кавою.

Водночас мер міста Бровари Ігор Сапожко продовжує піарити власну політсилу «Команда Ігоря Сапожка – «Єдність» на заходах та ремонтних роботах, організованих міським бюджетом. Про це громадянська мережа ОПОРА повідомляла у матеріалі стосвно активності потенційних кандидатів у серпні. До слова, у день фізичної культури і спорту, Ігор Сапожко нагородив відомих спортсменів Броварської громади інформацію також оприлюднив на сторінці партії.

Фото: Facebook, «Команда Ігоря Сапожка – «Єдність»

У Кагарлику, за сприяння депутата Київської обласної ради Віталія Карлюка (політична партія «Європейська Солідарність»), 5 вересня був проведений велопробіг містом. Захід відвідав й сам депутат, про що повідомив на своїй сторінці у Facebook. Така ж інформація й ті ж самі світлини були оприлюднені і на сторінці «Європейська солідарність Кагарличчина». Також присутніми були й члени партійного осередку. Громадянам роздавали захисні маски, дезінфікували руки. Під час заходу були розміщені агітаційні матеріали із символікою партії та зображеним на них обласним депутатом Віталієм Карлюком. Зокрема, це були банери, палатки та агітаційні листівки.

Фото: Facebook, «Віталій Карлюк»

Також у Кагарлику, 4 вересня, до міської школи №1 надійшло 7 тонн меблів, зокрема парти, стільці, столи та шафи. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив осередок політичної партії «Європейська солідарність Кагарличчина» та виклав відповідний текст і світлини.  У тексті зазначили – подарунок надійшов з Голландії, а посприяв цьому саме місцевий осередок політсили, БО «Українська ліга благодійників» та Дмитро Воронкін, власник компанії AB Com Sevices. У публікації також зазначили – волонтер «Європейської солідарності Кагарличчина» координував дії для доправлення допомоги до України.

Фото: Фейсбук «Європейська солідарність Кагарличчина»

В Обухові, 9 вересня, ГО «Народна рада Обухова» та голова правління Ігор Лавренюк (потенційнй кандидат на посаду мера цього міста, політична сила «За майбутнє») провели церемонію нагородження переможців щорічного літературно-художнього конкурсу «Побачити світ очима дитини» 2019-2020. На заході була присутня ще одна представниця політичної партії «За майбутнє», представниця так званого «жіночого крила» - Інна Гаус, котра нагороджувала одного із лауреатів. Інформацію оприлюднили на сторінці «Київщина За Майбутнє» у мережі Facebook.

Фото: Facebook, «Київщина За Майбутнє»

Відкритий форум прихильників партії «За майбутнє» відбувся в Обухові, 8 вересня. У заході брали участь голова Київського обласного осередку партії Ярослав Москаленко, голова депутатської групи «За майбутнє» в Київській обласній раді Ярослав Добрянський, голова правління ГО «Народна рада Обухова» Ігор Лавренюк. Учасники форуму говорили про недоречність введення ринку землі, потребу у поглибленні децентралізації, необхідність системної підтримки спорту тощо. Інформацію оприлюднили у Facebook «Київщина За Майбутнє».

Фото: Facebook, «Київщина За Майбутнє»

13 вересня, на день міста Українка, осередок політичної партії «Слуга народу» Української територіальної громади організував мініфестиваль із подарунками, кульками в партійних кольорах та агітаційними друкованими газетами. Захід організований командою Павла Козарєва (потенційного кандидата від політичної сили «Слуга народу» на посаду мера Білої Церкви). Відповідний допис на своїй сторінці у Фейсбук оприлюднила членкиня цієї політсили в місті Українка Оксана Кирилюк.

Фото: Facebook, Оксана Кирилюк

7 вересня, у Борисполі на Київщині, відбувся турнір серед батьків футбольного клубу «Фаворит», за підтримки Бориспільського осередку партії «Наш Край». На заході був присутній Володимир Шалімов (лідер Бориспільського осередку політичної партії «Наш край»). Він долучився до нагородження учасників. На заході була присутня символіка політсили, зокрема на сертифікатах, що видавалися учасникам та на банерах, безпосередньо на футбольному полі.

Фото: Facebook, «Наш Край – Бориспіль»

Показ патріотичних фільмів, за підтримки потенційного кандидата на посаду очільника Бориспільської громади від партії «Слуга народу» - Ігоря Шалімова, проанонсував осередок цієї політичної партії на Бориспільщині. Про це написали на своїй сторінці у Facebook. До перегляду анонсували стрічки «Кіборги» та «Пекельна хоругва», які мали показати у Борисполі в розважальному комплексі «Бархат». По тому на сторінці директорки компанії виробника ТОВ «Кінокомпанія2016» Юлії Радостіної з'явився пост про те, що продюсери вищезгаданих фільмів не давали офіційний дозвіл на показ стрічок.

Також на сторінці у мережі Facebook «Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво» оприлюднили інформацію з офіційним зверненням, що ТОВ «Кінокомпанія2016» відмовляє у показі фільму під час місцевих виборів та після них, де відмітили сторінку «Слуга Народу - Бориспільська ОТГ».

Опісля на сторінці «Слуга Народу - Бориспільська ОТГ» зникла публікація із анонсуванням показу фільмів. Також під публікацією у Facebook на сторінці «Бориспіль для всіх», до потенційного кандидата в коментарях ставили питання щодо фільмів та анонсування їхніх показів.

«Вже неодноразово наголошувалось на тому, що подібні благодійні активності перечать принципами рівності виборів, - на цьому наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА зв виборами у Київській області.Крім того, з моменту реєстрації кандидатів, це може розцінюватись як прямий або непрямий підкуп виборців. За це передбачено відповідальність Кримінальним кодексом України. Ми маємо надію, що подібні випадки зійдуть нанівець з 25 вересня, останнього дня, коли можуть бути зареєстровані кандидати. В іншому ж випадку, єдиним засобом протидії цьому лишатиметься звернення до правоохоронних органів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)