Ще задовго до офіційного початку виборчої кампанії політичні партії та політики активізували свою діяльність на Вінниччині. І хоча порушень виборчого законодавства зафіксовано не було, спостерігачі ОПОРИ фіксують різноманітні прояви передвиборчої активності – зовнішню політичну рекламу, «політичну благодійність», рекламу у Facebook, матеріали з ознаками замовності та «чорний піар». Про це йшлося під час пресконференції Громадянської мережі ОПОРА 15 вересня у Вінницькому пресклубі.

Як розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області, для забезпечення виборчого процесу на чергових місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, Центральна виборча комісія 10 серпня утворила та сформувала на території України обласні, районні та міські територіальні виборчі комісії. Зокрема, у Вінницькій області утворено 25 територіальних виборчих комісій: 1 – обласна, 6 – районних та 18 міських, у складі яких по 18 осіб. До складу сформованих на Вінниччині ТВК увійшли представники 24 політичних партій.

За її словами, до складу територіальних виборчих комісій області увійшло 450 членів від різних політичних партій. До керівного складу комісій увійшло 75 осіб. Найбільше в ТВК представлена політична партія «Слуга народу».

«Усі ТВК на Вінниччині працювали з дотриманням процедур. Вони створенні перед початком виборчого процесу, і, наприклад, районні виборчі комісії мали багато роботи, яку потрібно було виконати, але для цього не було передбачене державне фінансування. Оплата праці членів територіальної виборчої комісії передбачена на період виборчої кампанії», - зазначила координаторка.

Майже за місяць роботи у ТВК Вінницької області відбулася 91 заміна членів комісій, зокрема й серед керівного складу.

Утворення виборчих округів у регіоні відбулося вчасно, лише окремі територіальні виборчі комісії порушили процедуру, утворивши їх раніше терміну.

«Могилів-Подільська, Тульчинська районні та Тиврівська селищна територіальні виборчі комісії утворювали виборчі округи для голосування на місцевих виборах 3 і 4 вересня. А згідно з Роз’ясненням Центральної виборчої комісії від 28 серпня 2020 року, рішення про утворення виборчих округів приймаються ТВК після початку виборчого процесу, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу, тобто – 5 або 6 вересня», - зазначила координаторка спостереження.

До 10 вересня громадяни України мали можливість змінити виборчу адресу. Так, зокрема, на Вінниччині цим правом скористалися 3653 особи. Такі дані станом на 10 годину 15 вересня. Найбільше заяв про зміну реєстрації надійшло від громадян, зареєстрованих у Вінницькій, Жмеринській та Гайсинській міських громадах.

Вона розповіла, що протягом серпня і вже у вересні спостерігачі ОПОРИ фіксують дочасну зовнішню агітацію – білборди та сітілайти з політичною рекламою. Її використовували партії «За майбутнє», «Слуга народу», «Європейська Солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», «Пропозиція», «Партія Вінничан», «Наш край». Зі стартом виборчої кампанії політичні партії продовжують розміщували зовнішню рекламу.

«Також поширена під час виборчого процесу та перед його початком так звана «політична благодійність». Після офіційного початку виборчого процесу, з 5 вересня, така діяльність з боку зареєстрованих кандидатів може трактуватися як підкуп виборців», - зазначила пані Наталія.

На Вінниччині депутати рад різних рівнів, регіональні політики і потенційні кандидати протягом поточного року надавали благодійну допомогу громадянам і закладам, роблячи це або від себе особисто, або від своїх доброчинних фондів, громадських організацій чи партійних осередків.

Особливе підвищення активності політичних партій та політиків спостерігалося 1 вересня. У перший день нового навчального року регіональні політики та потенційні кандидати на місцевих виборах знову пішли до шкіл. А дехто з них навіть встиг відвідати кілька навчальних закладів протягом дня. Дехто обмежувався лише словами вітань, деякі надавали благодійну допомогу та фіксували це на фото і відео. Хтось вручав невеличкі подарунки учням, хтось приніс більш дорогі подарунки для навчальних закладів. Одні робили це особисто, інші – за посередництва помічників чи представників місцевого самоврядування. Дехто навіть використовував при цьому партійну символіку.

Так, зокрема, надав допомогу школам з нагоди 1 вересня депутат обласної ради Олександр Масленніков. Колишній голова Вінницької РДА Михайло Демченко теж розповів у «Фейсбуку» про відзначення початку навчального року в кількох школах. Пакети з партійною символікою приніс до школи 1 вересня голова Рахнівсько-Лісової сільської ради Шаргородського району Володимир Мудрик. У п’ятьох школах на святі Першого дзвоника побував із дарунками депутат обласної ради Геннадій Мазур тощо.

«Зазначимо, що змінений напередодні виборів Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність – як за одержання виборцем неправомірної вигоди, так і за пропозицію або надання виборцю такої вигоди (стаття 160 Кодексу). Чинне законодавство передбачає відповідальність і за надання виборцям, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією», – наголосила координаторка.

У районних друкованих ЗМІ Вінницької області протягом серпня 2020 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували десятки матеріалів політичної тематики з ознаками замовності на користь партій та політиків всеукраїнського і місцевого рівнів. Більшість цих публікацій не марковано як політичну рекламу. Зокрема, йдеться про публікації на користь політичних партій «Партія Вінничан», «Слуга народу», «Українська стратегія Гройсмана», «Сила Людей».

Як розповіла представниця ОПОРИ, Громадянська мережа ОПОРА розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом.

«Щоб мінімізувати ефект від використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах, ОПОРА, з одного боку, пропонує застосувати положення цього Кодексу на місцевих виборах через його підписання міськими головами обласних центрів, а з іншого – буде проводити широкі адвокаційну та просвітницьку кампанії задля зменшення толерантності щодо явища адміністративного ресурсу», - повідомила вона.

Також Громадянська мережа ОПОРА у липні та серпні цього року проводила моніторинг доступності виборчих дільниць по всій території України. Зокрема, моніторинг відбувався і на території Вінницької області. Як показали результати моніторингу, переважна більшість дільниць не пристосована для людей з інвалідністю. Загалом із обстежених 27 дільниць 8 є малодоступними та 19 недоступними для маломобільних груп населення.

Як зазначив омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області, жодна з виборчих дільниць не відповідає всім критеріям доступності.

«На всіх обстежених виборчих дільницях відсутні спеціально облаштовані та позначені парковки і місця паркування для автомобілів людей з інвалідністю. На жодній дільниці немає маркування сходів світловідбивними елементами, а також тактильної плитки для незрячих. Лише на одній виборчій дільниці (№51481, м. Жмеринка) є спеціально облаштований туалет для людей з інвалідністю. Ця дільниця набрала найбільшу кількість моніторингових балів – 25. На 17 дільницях взагалі відсутні вбиральні у будівлях, де вони розташовані, що створюватиме проблеми не тільки для представників маломобільних груп населення, але й для всіх виборців та членів виборчих комісій», - розповів він.

За словами омбудсмена, тільки 5 будівель виборчих дільниць облаштовані пандусами, які практично відповідають технічним вимогам для таких споруд.

«У 4 будівлях пандуси виконують «декоративну функцію», оскільки скористатися ними люди, які мають таку потребу, не зможуть, бо ці пандуси не відповідають технічним нормативам (слизька поверхня, кут нахилу понад 8 градусів та відсутні дворівневі поручні висотою 70 та 90 см тощо). У 13 будівлях виборчих дільниць пандуси відсутні взагалі. Також заважають доступності дільниць численні пороги, сходи і навіть труби всередині будівель. Одна виборча дільниця розташована на 2 поверсі будівлі (№50330, смт Дашів). Ця дільниця набрала найменшу кількість моніторингових балів – 4, і є абсолютно непристосованою не лише для людей з інвалідністю, а й для багатьох людей поважного віку», – зазначив.

За словами начальника УПД Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Ігоря Волокітенка, цьогоріч виборчі перегони проходитимуть в специфічних умовах з врахуванням карантинних обмежень, введених на території держави. Поліцейські стежитимуть і за дотриманням законодавства в цій сфері, аби запобігти поширенню коронавірусної хвороби та зберегти здоров’я населення. 

«Нами проводиться роз’яснювальна робота, аби донести до всіх учасників виборчого процесу про діючі правила з дотримання карантину відповідно до епідеміологічної ситуації в регіоні. За порушення карантинних вимог під час проведення масових заходів та зібрань в ході передвиборчої агітації притягуватимуться до відповідальності їх організатори. Треба пам’ятати про існуючі обмеження, соціальну дистанцію, дозволену кількість учасників зібрань в залежності від площі приміщення та наявність у них засобів індивідуального захисту»,  зазначив Ігор Волокітенко. 

Також представник поліції наголосив на адміністративній та кримінальній відповідальності за порушення виборчого законодавства та закликав громадян повідомляти про виявлені порушення на спецлінію поліції «102».  

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)