За місяць у територіальних виборчих комісіях Миколаївщини відбулася 91 заміна. Найбільше членів ТВК було замінено від партії «Слуга народу». Найчастіше змінювався склад Миколаївської міської ТВК.

ОПОРА проаналізувала заміни в 14 ТВК Миколаївської області з 14 серпня по 14 вересня. Найбільшу кількість членів комісій замінила партія «Слуга народу» − 18 осіб.  Ще 12 членів комісій за цей період замінила ВО «Батьківщина». Сім членів комісій замінила партія «За майбутнє». По п’ять членів ТВК за останній місяць замінили партії «Нова політика» та «Європейська солідарність», чотири – Партія Шарія. По три заміни провели партії «Опозиційна платформа-За життя», Інтернет партія України, «Успішна Україна», «Народ», «Антикорупційний рух», «Рівне разом». Двічі членів ТВК змінювали ВО «Громадський контроль», «Перемога Пальчевського», «Вимагаємо змін» та «Наш край». По одній заміні провели  14 партій.

Найбільше замін відбулося у складі Миколаївської міської ТВК. Тут впродовж місяця замінили 12 членів комісії.  Десять членів ТВК було замінено в Вознесенській міській ТВК, дев’ять – у Баштанській міській ТВК. Найбільш стабільним був склад Новоодеської та Очаківської міських територіальних виборчих комісій. Тут  замінили лише по два члени комісії.

За останній місяць були замінені 11 членів ТВК керівного складу. Так, у Миколаївській обласній ТВК замінили заступника комісії від «Опозиційної платформи – За життя». У Миколаївській районній двічі замінювали голову комісії від партії «За майбутнє».  У Вознесенській районній ТВК відбулась заміна голови комісії від «Слуги народу». У Первомайській районній ТВК змінився секретар комісії від «Слуги народу».  У Баштанській міській комісії був замінений заступник голови комісії  від партії «Слуга народу». У Вознесенській міській ТВК був замінений заступник голови комісії від ВО «Батьківщина» та голова комісії від «Слуги народу».  У Миколаївській міській ТВК змінився голова комісії від «Слуги народу». А у Снігурівській міській ТВК був замінений голова комісії від «Європейської солідарності» та секретар комісії від «Слуги народу».

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. А в частині 6 цієї статті сказано, що рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії у зв'язку з внесенням подання про його заміну приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того самого суб'єкта подання із одночасним призначенням цієї особи на відповідну посаду в комісії, яку займав член комісії, повноваження якого достроково припинені.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.