З робочим візитом в Житомирську область 8 вересня приїздив президент Володимир Зеленський. Окрім візиту до Високівської об’єднаної територіальної громади Зеленський взяв участь у презентації проєкту Стратегії розвитку області та представленні команди учасників виборчої кампанії від партії "Слуга Народу", яка проходила в державному університеті “Житомирська політехніка”. Потрапити туди спостерігачу ОПОРИ не вдалося. 

До обіду 8 вересня не було офіційно опубліковано програму  візиту президента. 

7 вересня о 13.30 на сайті Житомирської ОДА розмістили інформацію, про те, що розпочато акредитацію на висвітлення робочої поїздки Володимира Зеленського до Житомирської області.

Мова йде саме про робочу поїздку. За словами місцевих журналістів, акредитовуватись потрібно було для поїздки в Черняхівський район. 

“Нам телефонували з пресслужби ОДА і сказали, що поїдемо в ОТГ в Черняхівський район. Виїзд о 13.00. Потім час виїзду змінювали", – розповіли журналісти місцевого видання.

В оголошенні на сторінці партії “Слуга Народу Житомирщина” у Facebook анонсували презентацію регіонального плану розвитку та представлення команди учасників виборчої кампанії партії "Слуга Народу".

“08 вересня 2020 року, відбудеться презентація регіонального плану розвитку та представлення команди учасників виборчої кампанії партії "Слуга Народу". в Житомирській області. Захід відбудеться в приміщенні Державного університету "Житомирська політехніка".

Жодного слова про присутність президента чи попередню акредитацію у дописі немає.

Станом на ранок 8 вересня це вся офіційна інформація про візит президента на Житомирщину. 

Як стало відомо ОПОРІ з власних джерел, презентації Стратегії та команди в “Житомирській політехніці” були заплановані на 16.00.

Однак представника ОПОРИ на захід не пропустили. 

“Вже на місці побачила, що периметр університету закритий охороною. І потрапити на подвір'я, де власне і відбувалася зустріч, можна лише з однієї сторони і лише пройшовши  контроль. Підійшла до пропускного пункту з металошукачами мені охоронці сказали,, що пройти можуть лише акредитовані особи до числа яких я не належу. На питання, де можна акредитуватися мене відправили до організатора заходу. Організатор не представився, але сказав, що не він займався пропускною системою. За роботу з акредитації ЗМІ відповідає пресслужба  житомирського осередку партії “Слуга Народу”, – каже спостерігач ОПОРИ.

У коментарі ОПОРІ 11 вересня у пресслужбі партії розповіли, що не організовували приїзд президента, а лише презентацію потенційних кандидатів. 

“Ми  не акредитовували громадські організації, лише ЗМІ. Анонс про подію ми публікували у своїх соцмережах на офіційних сторінках. Мережа ОПОРА до нас з цього приводу не зверталася. Акредитацією на приїзд президента займалась обласна державна адміністрація. Ми не організовували приїзд президента, а презентували команду. На договірних основах ми запрошували журналістів для висвітлення нашої діяльності та представлення потенційних кандидатів. Ми не висвітлювали приїзд президента, це не наша компетенція”, – зазначили в пресслужбі обласного осередку партії “Слуга Народу”.

У пресслужбі ОДА ОПОРІ сказали, що журналістам пропонували акредитуватись на два заходи.

“Офіс президента, як головний організатор заходу запропонував варіант проводити акредитацію на 2 локаціях заходу. Ми запропонували це засобам масової інформації, які є на Житомирщині. Більшість журналістів погодились бути на одній локації, хоча для всіх був трансфер. Після того, як журналісти акредитувались на сайті, ми всім перетелефонували і запропонували варіант, що буде в двох локаціях з трансфером, але переважна більшість погодились, щоб бути тільки в одній локації, на ОТГ. Хоча були, які погоджувались на дві”, – прокоментував прессекретар голови Житомирської ОДА Юрій Мельник.

10 вересня на сайті Житомир інфо з'явилась публікація з позначкою “політична реклама” під заголовком “Партія «Слуга Народу» на Житомирщині представила кандидатів на місцеві вибори”

У частині 6 статті 51 Виборчого кодексу зазначено: Офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів, які є посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України та законами України, і підготовлені у порядку, передбаченому Законом України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", не належать до передвиборної агітації. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів. У таких повідомленнях забороняється згадка про участь у виборах відповідних осіб чи про наміри щодо їхньої діяльності у разі обрання.

У частині 7 цієї статті йдеться про те, що кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу має право на договірній основі за рахунок коштів власного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

У статті 52 Кодексу зазначається, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. І передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Як повідомляла ОПОРА, під час робочого візиту на Житомирщину президент на території навчального закладу представив команду “Слуги народу”.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.