На Закарпатті окремі потенційні учасники виборчих перегонів організовують розіграші цінних призів у соціальних мережах та дарують грошові сертифікати. Таку активність окремих ймовірних кандидатів спостерігачі ОПОРИ на Закарпатті зафіксували вже після офіційного старту виборчої кампанії – 5 вересня. Після офіційної реєстрації кандидатів подібні розіграші та дарунки можуть містити ознаки підкупу виборців.

На одній зі сторінок із назвою політичної сили «Рідне Закарпаття» у фейсбуку, а саме на сторінці «Рідне Закарпаття_Ужгород» 9 вересня оголосили розіграш дороговартісного смартфону – iPhone 11. Як йдеться у дописі, телефон розігрують з нагоди Дня Ужгорода, а подарунок для розіграшу надає чинний нардеп по округу №68 (центр - Ужгород), один із лідерів  партії «Рідне Закарпаття» Роберт Горват. За умовами конкурсу, щоб отримати подарунок потрібно вподобати сторінку «Рідне Закарпаття_Ужгород», лайкнути пост, залишити коментар із відміткою друга та зробити репост. Станом на 10 вересня на сайті магазину побутової техніки «Алло», такий телефон коштує 23 499 гривень.

Комунікаційниця ОПОРИ звернулася по коментар до представників партії “Рідне Закарпаття” та у пресслужбу народного депутата Роберта Горвата із проханням оприлюднити позицію партії чи нардепа із цього приводу. Зокрема - пояснити доцільність розіграшу дороговартісних речей у період виборчого процесу та чи не вбачається в цьому порушення стандартів щодо принципу рівності прав і можливостей кандидатів. Однак за добу відповіді на запитання представниця ОПОРИ не отримала.

ОНОВЛЕНО Після виходу публікації з нами зв'язалися представники пресслужби Роберта Горвата та надали коментар: "Народний депутат України Роберт Горват від власного імені організував благодійну акцію щодо розіграшу телефону у соціальній мережі фейсбук. Наразі Роберт Горват не є кандидатом у депутати до жодної місцевої ради.Крім того, повідомляємо, що благодійна акція, за умовами якої приз може отримати будь-який мешканець Ужгорода чи Ужгородського району, незалежно від віку (в тому числі й неповнолітні особи, які не мають права голосу), не супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата чи партію. Щодо проведення передвиборної агітації, то вона відбуватиметься із дотриманням усіх вимог чинного виборчого законодавства та буде проводитися тільки після реєстрації відповідних кандидатів".

На сторінці «Батьківщина Хустщини» у фейсбуку з’явився допис про грошовий подарунок – сертифікат на 50 тисяч гривень від команди політсили ВО «Батьківщина» для Вишківської футбольної команди.

«У період після реєстрації кандидатів прояви агітації, що супроводжуються наданням подарунків, розіграшів, послуг чи робіт - можуть бути розцінені як порушення, за яке настає адміністративна, а то й - кримінальна відповідальність», - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)