З 14 серпня по 10  вересня в столиці  відбулася 81 заміна у територіальних виборчих комісіях. За результатами дослідження ОПОРИ найбільше своїх представників замінила політична партія “Слуга народу”.

Постановою №172 від 10 серпня Центральна виборча комісія сформувала 11 територіальних виборчих комісій (ТВК), а саме одну міську і десять районних територіальних виборчих комісій. В цих ТВК присутні представники від 54 українських партій. Час від часу в складі комісій відбуваються заміни. Станом на 10 вересня всього було 9 постанов від ЦВК, якими було внесено заміни до складу ТВК.

Загалом, з моменту створення ТВК і дотепер, у комісіях, що знаходяться в Києві  відбулася 81 заміна від 39 партій. Тобто, 15 партій не скористалися правом заміни членів комісій. Підставою для більшості замін було внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

До складу Київської міської ТВК було внесено 9 замін, тобто склад оновився на 50%.  Ці заміни були від таких політичних партій: Європейська партія України, Європейська солідарність, Партія місцевого самоврядування, Партія труда, Варта, Слуга народу – двічі, Правий сектор, Партія зелених України.

Серед районних ТВК найбільше замін відбулося в Солом’янській  у місті Києві ТВК – 12 замін від 9 суб’єктів подання. Найменшу кількість замін мають Оболонська  та Голосіївська ТВК – по 5 членів в кожній.

Відносно суб’єктів подання найбільше замін відбулось від наступних партій:

Партія

Кількість замін

Слуга народу

9

Голос

7

За майбутнє

5

Опозиційна платформа – За життя

5

Решта 35 політичних партій подали загалом 53 заміни до складу Київської міської та районних ТВК.

Так, наприклад, по 3 заміни до складу комісій внесли такі політичні партії: Блок Геннадія Чекіти, За справедливість, Свідома нація, Щаслива Україна та  Батьківщина. 

По 2 заміни внесли партії: Європейська партія України, Європейська солідарність, Партія труда, Правий сектор, Партія зелених України, Ми – кияни, Ошукані українці, Ліберальна партія України, Відродження і розвиток, Наша земля, Соціалістична партія Олександра Мороза.

Також по одній заміні внесли такі партії: Партія місцевого самоврядування, Варта. Піратська партія України, Єдиний Кривий Ріг,  Соціалісти, Партія твого міста, Соціал-демократична партія України, Єдина альтернатива, Команда Левченка, "Народовладдя", Альтернатива, Партія національного егоїзму, Блок Дмитра Голубова, Опозиційний блок, Відродження, Соціальна реконструкція, Українська стратегія Гройсмана, Єдність, Народно-демократична партія, Патріоти Волині.

Серед усіх замін в районних ТВК лише 10 стосувались керівного складу. Найчастіше відбувалися заміни голів комісій – 6 раз. В Дніпровській районній ТВК політична партія “За майбутнє” двічі замінила голову виборчої комісії. Заміни в керівному складі не торкнулись таких районних ТВК: Печерської, Подільської та Деснянської.

ТВК

Голова

Заступник

Секретар

Дарницька районна

1

0

0

Голосіївська районна

1

0

0

Шевченківська районна

0

1

1

Святошинська районна

0

1

0

Оболонська районна

1

0

0

Дніпровська районна

2

0

0

Солом'янська районна

1

0

0

“Заміни в складі виборчих комісій є нормальною практикою під час кожних виборів. Часом члени комісій не справляються зі своєю роботою або зовсім її ігнорують, тому політичні партії проводять заміни, аби ввести до складу комісії більш досвідчену та обізнану людину. Варто пам’ятати, що згідно з постановою № 687 Кабінету Міністрів не більше ніж 3 члена комісії протягом виборчого  періоду можуть працювати на платній основі за договором, укладеним між ними та виборчою комісією. Інші ж члени працюють на безоплатній основі,”  – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)