В Києві спостерігачі ОПОРИ фіксують використання фото посадових осіб комунального підприємства в дочасній агітації. Ймовірні кандидати в депутати від партії “УДАР - Віталія Кличка” зображені на білбордах, зупинках громадського транспорту.

Ще до початку виборчого процесу, спостерігачі ОПОРИ почали фіксувати в межах Києва зовнішню рекламу у вигляді білбордів та банерів на зупинках громадського транспорту з зображенням потенційного кандидата в депутати від партії “УДАР Віталія Кличка” - Віктора Брагінського. Слід зазначити, що наприкінці серпня партія провела свій з’їзд, на якому було зроблено заяву про намір взяти участь у місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня. До того ж на з’їзді було представлено частину потенційних кандидатів в депутати та кандидата на посаду міського голови - Віталія Кличка. На заході був присутній і Віктор Брагінський про що можна дізнатися з його допису на сторінці в Facebook.

Так, наприклад, в Подільському районі міста Києва було зафіксовано білборд, на якому зображений начальник КП “Київський метрополітен” - Віктор Брагінський та напис “Майбутнє Виноградаря з метро”. Аналогічні за змістом рекламні матеріали фіксували і на зупинках громадського транспорту.  При цьому в них акцентується увага на намір,потенційного кандидата у депутати відкрити дві станції метро у 2021  році.

Білборд з зображенням Віктора Брагінського

Плакат на зупинці з зображенням Віктора Брагінського

Одним із обмежень щодо ведення передвиборної агітації є заборона кандидатам, які займають посади в органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, залучати до передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи. Про це зазначається у ч.12 ст.57 Виборчого Кодексу України (ВКУ). 

“Тут можемо говорити про ймовірне порушення ч.12 ст.57 ВКУ, адже Київський метрополітен є підприємством комунальної форми власності і підпорядковується Київській міській раді, а отже і її очільнику. Таким чином можна спостерігати  залучення до агітації підлеглих осіб, а саме начальника КП “Київський метрополітен” Віктора Брагінського», - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА”в місті Києві.

Також, подібні матеріали, однак без партійної символіки, розміщені на більшості станцій київського метрополітену у вигляді плакатів та сітілайтів. Проте, крім самого пана Брагінського, на них зображена його заступниця Наталія Макогон (котра заявила про свій намір долучитись до команди Віталія Кличка), начальник електродепо “Дарниця” Микола Іщук, та керівник служби руху метрополітену Сергій Ткачук. 

Плакати у метро із зображенням посадових осіб КП “Київський метрополітен”

До того ж Наталія Макогон фігурує в газеті “Деснянський Удар Віталія Кличка”. В матеріалі згадано її посаду, заступника начальника Київського метрополітену та те, що вона є амбасадором Троєщини.

Стаття у газеті “Деснянський Удар Віталія Кличка” з Наталією Макогон

“Відповідно до ч. 1, 3 ст.52 ВКУ передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. Але оскільки кандидати ще офіційно не зареєстровані, і Виборчим кодексом не передбачена відповідальність за такі дії,  таку дочасну агітацію можна розцінювати, як порушення виборчих демократичних стандартів щодо здійснення передвиборної агітації”, - координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)