У Вінницькій області зі стартом виборчої кампанії політичні партії продовжують розміщували зовнішню рекламу. Зокрема, спостерігається збільшення кількості білбордів та сіті-лайтів. Найактивніше їх розміщують 7 політичних сил. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, у Вінниці зафіксовано білборди партій «Наш край», «Пропозиція», «За майбутнє», «Слуга народу», «Партія вінничан», «Українська стратегія Гройсмана».

При в’їзді у Вінницю розміщений білборд з колишнім народним депутатом Віктором Жеребнюком (депутат Верховної Ради 7-го скликання, фракція Партії регіонів).

У місті Гнівань Вінницького району зафіксовано білборди партій «Європейська Солідарність», «Перемога Пальчевського». Також білборди Європейської солідарності розміщені при в’їзді в Гнівань.


У місті Гайсин розміщені білборди Європейської солідарності.

У місті Хмільник спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди політичних партій «Європейська Солідарність» та «За майбутнє».

«Щодо розміщення зовнішньої політичної реклами, то наразі про порушення виборчого законодавства не йдеться. Проте партії і політики порушують стандарти чесних і вільних виборів, адже така їхня діяльність суперечить принципу рівних можливостей», - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

ОПОРА повідомляла, що у серпні публічну активність з ознаками агітації проявляли близько 70 партій. Із першим звітом ОПОРИ за результатами спостереження за процесом підготовки до місцевих виборів 2020 можна ознайомитися за посиланням.

Також ОПОРА повідомляла про дочасний старт кампанії на Вінниччині та про «політичну благодійність», яка зі стартом виборчого процесу триває.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)