До початку офіційного старту виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ фіксують зовнішню рекламу потенційних кандидатів, немарковану політичну рекламу у соціальних мережах та поодинокі випадки адмінресурсу. Про це повідомили 8 вересня представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції «Дочасна виборча кампанія на Рівненщині: робота ТВК та активність потенційних кандидатів».

Як розповів координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області, територіальні виборчі комісії на Рівненщині станом на початок виборчого процесу вже створено: обласну, 4 районні, 11 міських, 40 сільських та 13 селищних комісій.  В них працює 972 члени. Наразі жодних серйозних проблем у функціонуванні комісій виявлено не було. Єдиним серйозним викликом стала відсутність фінансування діяльності протягом першого місяця роботи.

До формування територіальних виборчих комісій долучилася значна кількість партій:

  • 33 партії - до комісій вищого рівня, які утворювала ЦВК (обласної, районних та міських),
  • 12 партій - до комісій нижчого рівня, які утворювали районні ТВК (сільських та селищних).

Голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас також зауважив «Були організаційні та технічні проблеми із реєстрацією територіальних виборчих комісій як юридичних осіб через оновлення Державним реєстром базової програми.

Окрім того, голова обласної територіальної виборчої комісії повідомив про завершення процедури формування округів, яка здійснювали комісії 5-6 вересня:

«Станом на сьогодні, незважаючи на всі складності щодо нових умов територіального поділу на округи цей процес комісіями завершено. Наразі відбувається звітування перед Центральною виборчою комісією через органи Державного реєстру виборців і невдовзі зможемо бачити на сайті Центральної виборчої комісії інформацію щодо територіального поділу».

Основною тенденцією на довиборчому етапі було активне розповсюдження політичної реклами, яку можна вважати дочасною агітацією. Здебільшого дочасну агітацію проводили саме ті партії, які були активними і у поданні своїх членів до сільських та селищних ТВК. Загалом протягом серпня публічну діяльність, яка мала ознаки агітаційної кампанії на Рівненщині проявляли 11 політичних партій. Зокрема, ВО "Свобода", "Слуга народу", ВО "Батьківщина", "Пропозиція", "За майбутнє", "Європейська Солідарність", "Перемога Пальчевського", "Опозиційна платформа  – За життя", які були більш активними та партії "Народний Рух України", "Сила і Честь", "Голос", які були трохи менш активними. Щодо потенційних кандидатів на місцевих виборах, то найбільш активно почали агітаційну кампанію саме у обласному центрі  - м. Рівне. Це Віктор Шакирзян, Юрій Вознюк, Андрій Карауш, Олексій Муляренко, Олег Осуховський, Роман Денисюк, Ігор Хомич.

У серпні партії та потенційні кандидати використовували різноманітні методи агітаційної діяльності – зовнішню рекламу, рекламу у соціальних мережах, традиційних ЗМІ, проведення публічних заходів, поширення друкованої продукції.

Найпопулярнішим методом дочасної агітації у Рівненській області було використання зовнішньої реклами, майже усі потенційні кандидати та партії цим скористалися. Найбільш активно – "За майбутнє", "Пропозиція" та Віктор Шакирзян. Реклама на зовнішніх носіях найбільше зосереджена в місті Рівне, а в інших регіонах зустрічається рідше. Варто зауважити, що спостерігачами ОПОРИ було виявлено, що зовнішня реклама потенційних кандидатів Юрія Вознюка та Олексія Муляренка розміщена з ознаками порушення правил благоустрою міста Рівне.

Старший лейтенант поліції, начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції України у Рівненській області Руслан Жук зауважив:

«На сьогоднішній день вже є декілька фактів пошкодження політичної реклами одного із потенційних кандидатів. Є вже зареєстроване кримінальне провадження за фактом пошкодженні майна. Також є зареєстроване звернення щодо можливого незаконного встановлення рекламної продукції на території міста. Наразі така інформація опрацьовується.» Також зауважив, що поліція готова до проведення виборів.

Соціальні мережі, зокрема, Facebook – ще один з поширених методів популяризації діяльності партій чи окремих політиків на Рівненщині. Проте, зазвичай, таку рекламу вони не маркують як політичну чи соціальну, що порушує правила соцмережі і не дозволяє відстежити розмір коштів, витрачений на неї. Найбільш активно соціальні мережі використовує потенційний кандидат Віктор Шакирзян.  Так, він повідомляє про діяльність і досягнення ГО «Рівне Разом», яку очолює і використовує для агітації.
Також в серпні потенційні кандидати та партії активно використовували традиційні ЗМІ. Зокрема, партія "За майбутнє", Віктор Шакирзян, Юрій Вознюк, Віталій Коваль (варто зазначити, що у деяких ЗМІ про нього писали як про голову обласної державної адміністрації), Олексій Муляренко. Найбільше таких публікацій можна було спостерігати у переддень свят.

Метод вуличної агітації також присутній у Рівненській області. Проте, такий вид агітації було зафіксовано лише у місті Рівне. Найактивнішими суб'єктами є потенційні кандидати Віктор Шакирзян та Юрій Вознюк. Серед політичних партій - "Європейська Солідарність",  "Народний Рух України", "Слуга народу", ВО "Свобода". Друковані матеріали розповсюджувала партія "Слуга народу". Публічні заходи, де було презентовано команду партії у довиборчий період провела партія "За майбутнє".

У серпні спостерігачі ОПОРИ зафіксували дії, які мають ознаки медійного адміністративного ресурсу. Зокрема, на сайті Сарненської міської ради та її офіційній сторінці у Facebook було розміщено допис про те, як чинна міська голова Світлана Усик передає медичне обладнання, придбане за власний кошт для реанімаційного відділення НКП “Сарненська ЦРЛ". На сайті Рівненської міської ради та її офіційній сторінці у Facebook було розміщено фото чинного міського голови Рівного Володимира Хомка разом із потенційним кандидатом Юрієм Вознюком та переданим у подарунок для спідвеїстів  мотоциклом.  Ознаки використання корпоративного адмінресурсу виявили спостерігачі ОПОРИ і у діях директора комунального підприємства «Рівнеоблводоканал», потенційного кандидата Андрія Карауша. Вони проявилися у тому, що споживачі послуг водопостачання почали отримувати платіжки, на звороті яких розміщувалися гасла, які використовує у дочасній агітації керівник підприємства.

«Дослідження практики зловживання адміністративним ресурсом є одним з важливих компонентів нашого моніторингу. Саме тому ОПОРА розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який містить основні етичні вимоги до поведінки службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. Ми пропонуємо підписати Кодекс у першу чергу міським головам обласних центрів або виконуючим їх обов'язки. Після цього будемо моніторити його виконання і повідомляти суспільство, якщо посадовець, який підписав цей документ не буде його дотримуватися», - зазначає.

ОПОРА також проводить постійну роз’яснювальну роботу щодо можливості зміни виборчої адреси людям, які проживають не за місцем реєстрації, або не мають зареєстрованого місця проживання. Для  цього було розроблено докладну та наочну інструкцією, яка враховує усі нюанси процедури https://bit.ly/34js62e.

Начальниця відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Рівненської міської ради Анна Зелінська під час обговорення питання щодо тенденцій звернення виборців зазначила: «Наразі ми отримали більше електронних заяв, ніж паперових. Це означає, що виборець сучасний. Закликаю усіх свідомих виборців, які бажають проголосувати і фактично проживають у місті Рівному, звернутися до 10 вересня до відділу для зміни виборчої адреси».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.