5 вересня Харківська міська ТВК утворила сім територіальних виборчих округів з виборів депутатів міської ради.

Про це повідомляє представник ОПОРИ, який був присутній на засіданні.

Нагадаємо, що рішення про утворення виборчих округів приймається територіальною виборчою комісією після початку виборчого процесу відповідних виборів, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу (пункт 1 частини першої статті 196, частина третя статті 198, частина четверта статті 199, частина третя статті 201 Виборчого кодексу (далі - Кодекс).

Робоча група з питань утворення ТВО в м. Харкові Харківської міської ТВК підготувала до засідання проект постанови «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Харківської міської ради Харківського району Харківської області». Троє з чотирьох членів робочої групи підтримали його. Вони наполягали на утворенні саме 9 територіальних виборчих округів в м. Харкові, яке б відповідало б районному поділу в місті.

Однак член комісії Олексій Сухорученко (партія «Солідарність жінок України»), який також входив до робочої групи, запропонував альтернативний проект постанови щодо утворення ТВО. В його варіанті пропонувалося утворити 7 територіальних виборчих округів, об’єднавши деякі райони. Відтак Холодногірський та Новобаварський райони повинні були входити до ТВО №1, а Слобідський та Основ’янський – до ТВО №2. Він аргументував свою позицію тим, що існує певна нерівність у кількості виборців між районами й з метою усунення її слід об’єднати певні райони в м. Харкові в єдині округи.

Наприклад, наявна така орієнтовна кількість виборців: Холодногірському – 66983, Основ’янському – 68224, Новобаварському – 80768, а в Московському – 209974, Шевченківському – 155058, Київському - 134773.

Сухорученко заявив, що абз. 2 п. 3.4 Додатку до Постанови ЦВК №204 від 28 серпня 2020 року «Роз’яснення  щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів», дозволяє формувати округи таким чином, що до меж територіального округу з виборів депутатів міської ради міста з районним поділом може входити декілька суміжних районів у місті.

Членкиня комісії Наталія Когут («За Майбутнє») підтримала проект утворення саме 9 виборчих округів, тому що законодавець в абз. 1 ч. 5 ст. 201 Кодексу закріпив необхідність утворення ТВО в тій кількості, в якій існує районний поділ в місті у разі наявності такої можливості.

«Рішення про утворення виборчих округів на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць чи їх частин приймається відповідною виборчою комісією виходячи з приблизно рівної кількості виборців, які мають право голосу на відповідних виборах у кожному окрузі лише в тому випадку, коли виникає конкретна неможливість врахування системи адміністративно-територіального устрою й в цьому разі така ситуація відсутня», - вважала Когут.

Після полеміки між членами ТВК голова комісії поставила на голосування обидва проекти Постанови № 8 від 05.09.2020 року «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Харківської міської ради Харківського району Харківської області». Відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії було підтримано рішення щодо утворення 7 територіальних виборчих округів в місті Харкові (17/18 присутніх, 11 – за, 6 – проти, 0 - утрималися).

Отже, комісія утворила такі виборчі округи із зазначенням єдиної нумерації кожного ТВО:
1. Холодногірський та Новобаварський райони міста Харкова Харківського району Харківської області
2. Основ'янський та Слобідський райони міста Харкова Харківського району Харківської області;
3. Індустріальний район міста Харкова Харківського району Харківської області;
4. Київський район міста Харкова Харківського району Харківської області;
5. Немишлянський район міста Харкова Харківського району Харківської області;
6. Московський район міста Харкова Харківського району Харківської області;
7. Шевченківський район міста Харкова Харківського району Харківської області.

Після голосування Тетяна Паньок («Нові Обличчя») заявила, що буде писати окрему думку.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)