У Кропивницькому на 101-ому мікрорайоні розмістили близько десяти нових білбордів, законність яких на сьогодні під питанням. Вони менші за висотою та розміром від звичних. Нові рекламні конструкції розмістили на проспекті Університетському поруч із іншими рекламними носіями. Спецінспекція склала щодо нових білбордів адмінпротоколи, як на такі, що розміщені без відповідних дозволів. Як повідомляла ОПОРА, в обласному центрі також розміщують рекламу на лавках.

На нових білбордах наклеїли зображення депутата міськради, керівника обласного виборчого штабу «Слуга народу» Михайла Бєжана і вислів «Кропивницький – це ти». Вгорі розмістили напис – «Зе! МІСЦЕВІ СЛУГИ НАРОДУ», у зовнішній рекламі використали зелено-жовтий фон.

«Нові білборди встановило товариство з обмеженою відповідальністю «РТК Групп». Працівниками спецінспекції складено 5 чи 6 адмінпротоколів щодо цих носіїв реклами. Також склали адмінпротокол на посадову особу партії, яка рекламується на лавках. Ці протоколи розглядатимуть на засіданні адміністративної комісії 15 вересня», – підкреслив очільник Спецінспекції міськради міста Кропивницького Андрій Максюта.

Спостерігачам ОПОРИ не вдалося отримати коментар керівника підприємства Олександра Горяного, на підставі яких дозволів він встановив нові рекламні конструкції. Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичний осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «РТК Групп» не перебуває у стадії припинення діяльності.

«У нас були перемовини з рекламодавцями, але договір ми не підписували і я не оплачував цю рекламу. Більше того, була домовленість, що ми погодимо розміщення, але цього не було зробленого. Чесно кажучи, мене не влаштовує розташування білбордів та дизайн», – зазначив у коментарі ОПОРІ Михайло Бєжан.

Голова партії «Перспектива міста» Ігор Саєнко запевнив, що громадська організація однойменна з цією політичною силою, почала встановлювати лавки у Кропивницькому ще у 2010 році.

«До нас зверталися люди з підписами і проханнями встановити в тому чи іншому місці лавку. Відповідно до Земельного кодексу України порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також приналежні до них будівлі, споруди чи прибудинкові території (такими є майданчики) визначається співвласниками. Мешканці багатоквартирного будинку вирішують самі, як на своїй території їм господарювати. Наприклад, встановлення тієї самої лавочки не є малою архітектурною формою і ми не повинні отримувати дозволи від міськради», – підкреслив Ігор Саєнко.

Він наголосив, що на лавках розміщують назву громадської організації, а не політичної сили. За його словами, ці організації мають різні логотипи.  Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також лавки із написом «Фонд Табалова».

«Наразі спостерігачі ОПОРИ фіксують зростання активності політичних сил, у тому числі і в зовнішній рекламі. Але ми вперше з початку передвиборчої активності зафіксували встановлення нових рекламних конструкцій із розміщенням політичної реклами.  Інша ситуація з лавками, їх неодноразово встановлювали від імені благодійних фондів кандидатів, партій тощо. І з моменту реєстрації кандидата чи партії надписи на них можуть розцінюватися  як політична агітація», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частиною 5 статті 51 Виборчого кодексу України реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій – суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії – суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій.

У частині 13 статті 57 цього ж кодексу йдеться, що забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)