Київ – другий регіон по Україні за кількістю громадян, які звернулись у Держреєстр виборців щодо зміни виборчої адреси. Серед тих, хто тепер постійно голосуватиме в столиці, поповнення на 1281 людину.

Дані зібрані Державним реєстром виборців з 01.07.2020 по 25.08.2020, інформують спостерігачі ОПОРИ.

Київ другий після Київської області по кількості звернень громадян, що вирішили змінити виборчу адресу. Загалом столиця закумулювала 15% від усіх звернень по Україні.

Водночас, 668 виборців з Києва вибули і 246 просто змінили район голосування в межах мегаполісу.

Хоча Державним реєстром запроваджено електронні сервіси для зміни виборчої адреси онлайн, в Україні все ще переважає кількість паперових звернень.

Нагадаємо, якщо громадянин України хоче змінити виборчу адресу, бо переїхав в інший район міста чи узагалі населений пункт, то може звернутись у відповідний до його нового місця проживання орган ведення Держреєстру.  Для цього має бути подана заява і зробити це можна на папері або заповнити звернення онлайн. Змінювати виборчу адресу можна не частіше ніж раз на рік. І на місцевих виборах-2020 зробити це можна буде до 10 вересня включно.

Цю процедуру не варто плутати зі зміною місця голосування, що дає змогу разово отримати бюлетень на іншій дільниці, якщо виборець у відрядженні чи на відпочинку у день виборів, і не може скористатись правом голосу вдома. Зміна місця голосування не дає права обирати місцевих кандидатів. Тобто, якщо людина постійно живе у Дніпрі, а в день виборів приїхала до столиці на екскурсію, то обирати Києву мера чи депутатів Київради не зможе.

Більше про те, як змінити виборчу адресу, читайте у матеріалі ОПОРИ за посиланням.

Щодо повноцінної зміни виборчої адреси, то вона регулюється статтею 20 Закону «Про Державний реєстр виборців». У цій статті йдеться про порядок звернення виборця за власною ініціативою до органу ведення Реєстру щодо зміни його персональних даних.

У першій частині цієї статті читаємо:

«Кожен виборець у разі зміни його персональних даних, зазначених у частині першій статті 6 та пунктах 1 і 4 частини першої статті 7 цього Закону, може звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі за формою, встановленою розпорядником Реєстру. Така заява може бути подана до органу ведення Реєстру особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Також заява може бути надіслана особою в електронній формі за підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", з використанням мережі Інтернет у встановленому розпорядником Реєстру порядку. Заява, надіслана з використанням мережі Інтернет, повинна містити адресу електронної пошти, на яку заявнику може бути надіслано повідомлення, передбачене цією статтею».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)