В  Одеській районній територіальній виборчій комісії виявили зникнення двох постанов, які стосувались формування сільських та селищних територіальних комісій. Цю інформацію ОПОРІ підтвердили в районній ТВК.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, 24 серпня відбулося засідання Одеської районної ТВК, на якому серед інших розглядалося питання про утворення та формування складу сільських, селищних ТВК Одеського району. Голова комісії оголосила керівний склад та поставила на голосування проєкт постанови про утворення складу сільських, селищних ТВК. Під час обговорення цього питання порядку денного четверо членів комісії висловили свою незгоду з розподілом керівних посад, оскільки в жодній з 17 ТВК не було обрано до керівного складу представників партії «Слуга народу».

Під час голосування проєкт рішення не набрав достатньої кількості голосів: 8 «за» та  5 «проти».  В засіданні була оголошена перерва, після завершення якої питання знову поставили на голосування комісії. Цього разу рішення було ухвалено 10 голосами «за», «проти» висловилось четверо членів ТВК.

Наступного дня, 25 серпня, голова ТВК Ольга Оносова (партія «За Майбутнє») виявила, що в приміщенні комісії відсутні постанови №4 та №5: «Про встановлення невідповідності кандидатур, внесених до складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області вимогам Виборчого кодексу та їх відхилення» та «Про утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області». Після цього на місце викликали поліцію.

Станом на вечір 26 серпня, за інформацією голови ТВК, обидві постанови не було знайдено.

У пресслужбі Головного управління Національної поліції України в Одеській області ОПОРІ повідомили, що відповідні відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 357 Кримінального кодексу України - викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження.

Як прокоментував ОПОРІ член ТВК Олександр Аверкін (партія «Солідарність жінок України»), він був одним з тих, хто не був згоден з рішенням комісії про утворення та формування складу ТВК:

«Я був проти цього, хоча голова комісії й не порушила закон. Але я вважаю, що вона мала дослухатися до нашої думки. Цього, на жаль, зроблено не було. Поки що я не писав окрему думку, але, скоріш за все, зроблю це», - розповів він.

ОНОВЛЕНО 

31 серпня обласна організація цієї партії спрямувала до ЦВК заяву з цього ж приводу. Також Центральна виборча комісія отримала пояснення від голови Одеської районної ТВК та секретаря цієї виборчої комісії. На думку ЦВК, ці пояснення частково є взаємовиключними та потребують перевірки правоохоронними органами, а також є недостатніми підставами для встановлення Комісією порушення виборчого законодавства України. Зокрема, голова комісії пояснила, що секретар підписала постанову №5 та додатки до неї, тоді як секретар стверджує, що її підписи на додатках підроблені. До того ж, за словами голови комісії, оригінали обох постанов з відповідними додатками передали секретарю, однак 25 серпня з’ясувалося, що ці документи в Одеській районній ТВК відсутні. Цю справу наразі розслідує поліція.

З огляду на отриману інформацію ЦВК звернулася до Головного управління Національної поліції в Одеській області для проведення перевірки викладених обставин та відповідного реагування.

«Згідно з ч. 13, 14 ст. 203 Виборчого кодексу, територіальна виборча комісія одночасно з формуванням кожної ТВК призначає від різних суб’єктів подання кандидатур до її складу – голову, заступника та секретаря, які мають бути представниками різних суб’єктів подання», - пояснила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, що до місцевих виборів-2020 в Одеській області сформовано 27 територіальних виборчих комісій, до складу яких входять 486 осіб від 65 політичних сил. До 25 серпня включно районні ТВК формували склад сільських та селищних ТВК, а Одеська міська ТВК – склад районних у місті ТВК.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)