26 серпня у Дніпрі Володимир Зеленський презентував Стратегію розвитку Дніпропетровщини до 2027 року в яхт-клубі «Січ» та представив кандидатів на посаду міських голів Дніпра та Кривого Рогу від партії «Слуга народу».

Володимир Зеленський відвідав державне підприємство «Південмаш», проінспектував хід реконструкції траси «Дніпро – Кривий Ріг» та пообідав у McDonald’s. Презентація Стратегії розвитку Дніпропетровщини відбулася просто неба в яхт-клубі «Січ». Акредитацією журналістів на захід займалася Дніпропетровська обласна державна адміністрація. Сцена була оформлена символікою, кольори якої схожі на символіку політичної партії «Слуга народу» з відповідним слоганом «Зе місцеві». Трибуна, з якої виступав президент, також була прикрашена наліпкою з написом «Зе! Місцеві». На заході були присутні голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко, голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник, голова Адміністрації президента Андрій Єрмак та його заступник Кирило Тимошенко, народні депутати, члени фракції «Слуга народу» Кирило Нестеренко, В’ячеслав Медяник, Владислав Бородін. Натомість міський голова Дніпра Борис Філатов, який був відсутнім на всіх заходах з президентом, зазначив у соціальних мережах, що його попередньо не запрошували на жодні заходи.

Володимир Зеленський в ході доповіді представив кандидатів у депутати обласних, міських рад та на посади міських голів від партії «Слуга народу».

На посаду міського голови Дніпра від «Слуги народу» буде балотуватися головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова Сергій Риженко. Він є чинним депутатом Дніпропетровської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У 2010 році Сергій Риженко був депутатом обласної ради від Партії регіонів. Раніше ОПОРА повідомляла, що наприкінці серпня спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд з написом – «Зе! Місцеві. Слуга Народу», на якому зображений потенційний кандидат на посаду міського голови Дніпра Сергій Риженко.

Президент також представив кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу, депутата обласної ради від партії «Опозиційний блок», генерального директора ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» Дмитра Шевчика. Центральний гірничо-збагачувальний комбінат входить до складу Гірничовидобувного дивізіону Групи Метінвест. «Метінвест» належить найбагатшому українцю Ринату Ахметову та народному депутату від «Опозиційного блоку» Вадиму Новинському.

«Я зараз подивився на склад (показує на кандидатів), зрозумів, що з медициною в Україні буде все в порядку. І дуже радію за нашого кандидата, відверто, тому що я з Кривого Рогу, за нашого кандидата, який іде, я впевнений, що він переможе і Кривий Ріг підтримає. При всій повазі до всіх тих, хто керував колись містом, ми дуже хочемо змін, якісних, екологічних, інфраструктурних змін. Хочемо потужних парків, IT-центрів, хабів, стадіон побудувати «Металург», ми зараз відновили команду «Кривбас». Тому дуже хочу, щоб вам всім вдалося (оглядається на кандидатів)», - сказав Володимир Зеленський.

Окрім цього, Святослав Олійник був представлений Зеленським в якості кандидата в депутати Дніпропетровської обласної ради. В 2015 році Святослав Олійник став депутатом облради від партії «Відродження», а в листопаді 2019 року його було обрано головою обласної ради.

Також від «Слуги народу» до обласної ради будуть балотуватися: Діна Міфтахутдінова (призерка Олімпійських ігор), Віктор Заворотній (депутат облради від партії «Відродження»), Лілія Гиренко (начальниця управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти Дніпропетровської обласної ради, голова ГО «ЖІНКИ плюс:»), Олександр Шефер (перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області).

До міської ради Дніпра від партії «Слуга народу» будуть балотуватися: Юрій Скребець (заст. головного лікаря ОКЛ ім. І.І. Мечникова), Сергій Тимчук (зав. відділення ОКЛ ім. І.І. Мечникова), Єсенія Тарасова (завідувачка консультативної поліклініки ОКЛ ім. І.І. Мечникова), Аліада Мансурова (голова грузинської діаспори у Дніпрі).

Візит Президента до Дніпра супроводжувався численними акціями протесту. Під час відвідин школи №33 захід пікетували представники «Штабу Руху опору капітуляції» на чолі з колишнім народним депутатом Андрієм Денисенком. Пізніше він заявив на своїй сторінці у Фейсбук, що охорона Зеленського зламала ребра одній з активісток. На ділянці дороги «Дніпро-Кривий Ріг» мітингували представники громадської організації «STOP Корупції». Біля яхт-клубу «Січ» проводили пікет» представники Партії Шарія, які вимагали розслідування нападів на активістів партії з боку «Національного корпусу». Там же невідомі тримали плакати з обвинуваченнями на адресу Святослава Олійника та Ігоря Коломойського. Вони не побажали повідомити, яку організацію представляють та пояснити написи на плакатах.

Після Дніпра Володимир Зеленський поїхав до свого рідного міста – Кривого Рогу. Там він відвідав матч футбольного клубу «Кривбас» та поклав квіти до меморіалу загиблим воїнам АТО.

«На сьогодні виборчий процес ще не розпочався, тому ми не можемо говорити про відкрите порушення виборчого законодавства. Водночас, Венеційська комісія в своїй спеціальній доповіді, присвяченій зловживаннями адміністративними ресурсами під час виборчих процесів, наголошує не на формальних строках виборчої кампанії, а на необхідності неупередженого та незаангажованого ставлення органів публічної влади до всіх політичних сил вже на етапах формування виборчих комісій та створення округів. Натомість Президентом була висловлена підтримка команді, що представляє одну з політичних сил, також в оформленні сцени для виступу використано елементи брендування, яке застосовується партією «Слуга народу» в своїй політичній рекламі.  Звичайно Президент є політичною посадою, тому принцип політичної нейтральності до нього не застосовується. Проте для оцінки цієї ситуації важливо, що захід, який він відвідав, був присвячений презентації Стратегії розвитку області та організований місцевою державною адміністрацією. Підтримка політичної сили на заході організованому органом публічної  адміністрації та використання брендування політичної партії відповідно до міжнародних стандартів можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс.

Крім того Венеційська комісія наголошує «Виборчий процес не є доречним періодом для започаткування програм та заходів з бюджетним фінансуванням, які не були заплановані до початку кампанії. Тому такі програми та заходи можна легко кваліфікувати як зловживання нематеріальними адміністративними ресурсами».

Міжнародні місії неодноразово звертали увагу на необхідності мінімізації застосування владними інституціями практик, які можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс, зокрема в звіті ОБСЄ за результатами спостереження за позачерговими парламентськими виборами зазначено «Учасники перегонів повинні докладати більше зусиль для утримання від використання проектів державних закладів та фінансованих державою проектів для отримання  виборчих переваг в період передвиборчої кампанії», −  коментує старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)