Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев пояснює принципи застосування мажоритарних виборчих систем на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Зокрема, розказує про те, як обиратимуться:

  • місцеві депутати в громадах із кількістю виборців менше 10 тисяч;
  • голови міст із кількістю виборців 75 тисяч і більше;
  • голови населених пунктів із кількістю виборців менше 75 тисяч.
Вибори депутатів місцевих рад

Виборча система: Вибори депутатів місцевих рад у громадах з кількістю виборців менше 10 тисяч виборців проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості. Для проведення виборів територіальна громада поділяється на багатомандатні виборчі округи, в яких обирається від 2 до 4 депутатів.

Голосування: Виборці зможуть побачити у виборчому бюлетені кандидатів від місцевих організацій партій (їх може бути більше, ніж один) і самовисуванців. Спосіб голосування дуже простий і добре знайомий виборцям: у  бюлетені виборець робить позначку у квадраті навпроти прізвища кандидата, якого він підтримує.

Розподіл мандатів: Депутатські мандати отримують кандидати, які у порівнянні із конкурентами отримали найбільшу кількість голосів виборців. Якщо у окрузі має бути обрано трьох депутатів, то 3 лідери за кількістю голосів виборців стануть депутатами. Виборчий кодекс врегульовує ситуацію, коли на мандат претендує два кандидати із однаковою кількістю голосів виборців. У такій ситуації ТВК повинна призначити повторне голосування між цими двома кандидатами.

Потенційно можлива ситуація, коли в окрузі за підтримку виборців буде змагатися один кандидат за відсутності конкурентів (до прикладу, у нересурсній громаді). У такому випадку кандидат повинен набрати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.  Для заповнення вакантних мандатів в окрузі ТВК зобов’язна призначити повторні вибори.

Вибори міських голів із кількістю виборців 75 тисяч і більше

Виборча система: Вибори міських голів у містах із кількістю 75 і більше тисяч виборців проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості. У виборах беруть участь висуванці від місцевих організацій партій і самовисуванці.

Голосування: Для перемоги необхідно набрати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо жоден з кандидатів не отримав таку підтримку виборців, то призначається повторне голосування.

Другий тур: У повторному голосуванні (так званий другий тур) беруть участь два кандидати із найбільшою кількістю виборців. Остаточним переможцем виборів стане той кандидат, який отримає більше голосів, ніж його конкурент. 

Вибори очільників населених пунктів з кількістю виборців менше 75 тисяч

Виборча система: Вибори сільських, селищних, міських голів (міста з кількістю виборців менше 75 тисяч виборців) проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості. У таких виборах беруть участь кандидати від місцевих організацій партій та самовисуванці. 

Голосування: Переможцем стає кандидат із найбільшою кількістю голосів у порівнянні із його конкурентами. Повторне голосування можливе і за цією системою, але лише у разі отримання двома кандидатами однакової кількості голосів виборців.

 

Читайте також: