12 серпня 2020 року спостерігачі ОПОРИ були присутні на перших засіданнях Херсонської обласної, районної та міської виборчих комісіях. Члени виборчих комісій приймали присягу на повноважних засіданнях. На засіданні міської виборчої комісії був присутній член районної ТВК, перебування якого не погоджувалося.

На засіданні Херсонської обласної територіальної виборчої комісії були присутні 10 осіб (більше половини членів), усі вони склали присягу. До керівного складу належать: голова комісії – Тарас Бузак, від місцевої організації політичної партії «Європейська солідарність»; заступник голови комісії – Ольга Вітвицька від місцевої організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» (була відсутня на першому засіданні); секретар комісії – Віталій Абрамов від місцевої організації політичної партії «Слуга народу».

Також на першому засіданні Херсонської обласної ТВК були відсутні: Руслана Кушнірук від місцевої організації політичної партії «Країна»; Зінаїда Лукаш від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Громадський контроль»; Надія Налявська від місцевої організації політичної партії «Солідарність жінок України»; Наталія Почерняєва від місцевої організації політичної партії «Республіка»; Ігор Рибак від місцевої організації Української партії «Зелена планета»; Ірина Смоліна від місцевої організації політичної партії «Голос»; Наталія Тимоч від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Громадський контроль».

Участь у першому засіданні Херсонської районної територіальної виборчої комісії взяли також 10 з 18 членів. Двоє осіб відмовилися бути членами комісії, один з них – голова комісії – Микола Лучка від місцевої організації політичної партії «За майбутнє». Також відмовився Максим Прусаков від місцевої організації політичної партії «Партія Антона Яценка». Посаду заступника голови комісії займає Олег Чорний від місцевої організації політичної партії «Європейська Солідарність». Секретар комісії – Тамара Чибісова від місцевої організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Не вийшли на зв’язок такі члени комісії: Ольга Діанова від місцевої організації політичної партії «Партії миру та розвитку»; Руслан Дубина від місцевої організації політичної партії «Ошукані українці»; Сергій Оуш від місцевої організації політичної партії «Партія твого міста», Марія Ропій від місцевої організації політичної партії «Конгрес Українських Націоналістів»; Ярослав Саврась від місцевої організації Ліберальної партії України; Світлана Сердюченко від місцевої організації політичної партії «Авангард народу».

Перше засідання Херсонської міської ТВК відвідали 12 членів. Були присутні всі представники. керівного складу також були присутні, а саме голова комісії Наталія Мартинюк від місцевої організації політичної партії «Слуга народу»; заступник голови комісії – Олексій Величко від місцевої організації політичної партії «Партія місцевого самоврядування»; секретар комісії – Ірина Лисюк від місцевої організації політичної партії Опозиційна платформа «За життя».  Були відсутніми: Сергій Івахненко від місцевої організації політичної партії «Солідарність жінок України»; Надія Кравчук від місцевої організації політичної партії «Час змін»; Ганна Лазурок від місцевої організації політичної партії «Блок Дмитра Голубова»; Кирило Повалій від місцевої організації політичної партії «Блок Володимира Миколаєнко»; Вадим Припута від місцевої організації політичної партії «Рух за реформи»; Дмитро Сокур – від місцевої організації політичної партії «Свідома нація».

Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, на засіданні Херсонської міської ТВК був присутній заступник голови Херсонської районної ТВК Олег Чорний. Дозвіл на його участь комісія протокольно не затверджувала посилаючись на те, що районна територіальна комісія по відношенню до міської ТВК є комісією вищого рівня.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк коментує: «Виборчий кодекс класифікує територіальні виборчі комісії лише за підтипами місцевих виборів (ч. 1 ст. 202) та не містить окремої норми, яка б чітко розмежовувала їх за ієрархією. Разом з цим, у ньому є положення, які визначають комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів – ЦВК (п. 1 ч. 1 ст. 202), а комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів – ТВК (абз. 2 ч. 4 ст. 33). Окрім того, з положень ч. 3 ст. 35, ч. 3 ст. 208 Кодексу можемо дійти висновку, що вищий рівень однієї комісії по відношенню до іншої залежить від порядку їх створення. Наприклад, оскільки міська ТВК (у містах з районним поділом) формує районні у містах ТВК, то перша є комісією вищого рівня по відношенню до останньої. Також серед експертів озвучується й така точка зору, що одна ТВК може виступати комісією вищого рівня для іншої, якщо питання, які розглядаються на засіданні останньої є предметом безпосереднього відання першої. Наприклад, з питань, що стосується виборів обласної ради, обласна ТВК як комісія, що встановлює результати відповідних виборів може бути комісією вищого рівня по відношенню до сільської ТВК, яка встановлює підсумки голосування з виборів до обласної ради. 

З огляду на випадок на першому засіданні Херсонської міської комісії, може бути порушення порядку організації роботи комісії, а саме частини 8 статті 36 ВКУ, згідно з якою на засіданні комісії без дозволу можуть бути присутніми члени виборчих комісій вищого рівня. Оскільки Херсонська міська виборча комісія не була створена Херсонською районною виборчою комісією та на першому засіданні не розглядалися питання, що належать до повноважень останньої, присутність без дозволу її членів на засіданні міської виборчої комісії з точки зору законності є сумнівною.

У підсумку, ЦВК варто було би роз'яснити норми виборчого законодавства щодо ієрархії територіальних виборчих комісій.»

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)