Для організації місцевих виборів в Миколаївській області Центральна виборча комісія утворила 14 обласних, районних, міських виборчих комісій з загальною кількістю 252 членів. Найбільшу кількість своїх представників мають п’ять політичних сил. Про це повідомляє ОПОРА з посиланням на Постанову ЦВК від 10 серпня.

Загалом представництво у виборчих комісіях мають 49 політичних партій та партій, які уклали угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою. Серед них – «Соціалістична партія Олександра Мороза», «За майбутнє», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Слуга народу, «Опозиційна платформа-За життя», «Європейська солідарність», «Антикорупційний рух», «Блок Дмитра Голубова», «Успішна країна», «Молодь до влади», «Партія зелених України», «Піратська партія України», «Блок Міхеіла Саакашвілі», «Сила і Честь», «Нова політика», «Рівне разом», «Громада і Закон», «Наш край», «Зелена планета», «Європейська партія України», «Партія Шарія», «Довіряй ділам», «Громадський контроль», «Народ», «Щаслива Україна», «Вимагаємо змін», «Пропозиція», «Всеукраїнський народний союз», Конгрес Українських Націоналістів, «Час змін», «Інтернет партія України», «Велика країна», «Альтернатива», «Соціальна справедливість», «Сила Людей»,  «Українська стратегія Гройсмана», «Партія розвитку громад», «Перемога Пальчевського», Блок Геннадія Чекіти «За справедливість», «Партія прогресу», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Розумна Сила», «Партія українського народу», «Селянська партія України», «Рух за реформи», «Нове Життя», «Велика країна», «Свідома нація», «Ліберальна партія».

«Прогнозовано, що найбільше представництво отримали партії, які мають фракції у Верховній Раді, або, які уклали угоду про політичну співпрацю з депутатськими групами. В той же час в комісіях представлена велика кількість партій, що не проявляють публічної активності на території Миколаївської області. В цьому випадку це зменшило представництво активних регіональних організацій партій, які заявляли про виборчі плани у поточному році», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Найбільше представництво в обласних, районних, міських виборчих комісіях Миколаївщини мають п’ять партій: «Європейська солідарність» − 35 осіб (13,9% від загальної кількості партій), Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» − 33 особи (13,1%), «Опозиційна платформа-За життя» та Слуга народу – по 32 особи (по 12,7% кожна), «За майбутнє» − 18 осіб (7,14%).

У керівній ланці виборчих комісій (голова, заступник, секретар) переважають представники вищезазначених п’яти партій. Так, партія Слуга народу отримала 12 керівних посад, що становить 28,6% від загальної кількості, «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа-За життя» − по вісім керівних посад (по 19,05%),  Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» − сім (16,7%), партія «За майбутнє» − шість керівних посад (14,3%).

За гендерною ознакою жінки складають переважну більшість серед загальної чисельності членів комісій – 180 осіб (71,4% від загальної кількості членів ТВК), чоловіки – 72 особи (28,6%).

Відповідно до частини. 4 статті 203 Виборчого кодексу України, «Центральна виборча комісія формує склад обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (крім міст в Автономній Республіці Крим), районних у містах Києві, Севастополі виборчих комісій не пізніш як за сімдесят п'ять днів до дня чергових виборів».

Нагадуємо, відповідно до частини 3 статті 36 Виборчого кодексу перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з частиною 1 статті 38 Кодексу член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин третьої - шостої цієї статті, після чого складає присягу.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)