До складу вісімнадцяти територіальних виборчих комісій, які утворили у Закарпатській області, увійшла 321 особа. Серед них – представники 35 партій. Крім цього, із 54 осіб, які входять до керівного складу ТВК, 14 ймовірно вже були членами виборчих комісій. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА в області, посилаючись на постанову ЦВК № 172 від 10 серпня 2020 року.

Із 321 членів територіальних виборчих комісій – 201 жінка, що становить понад половину від загальної кількості членів у комісіях. Найбільше жінок – 16, увійшли до складу Іршавської міської територіальної виборчої комісії. Найменше жінок – 5, перебувають у складі Мукачівської міської ТВК.  Крім цього, 12 із 18 територіальних виборчих комісій у Закарпатській області очолюють жінки. 

Серед членів комісії зустрічаються представники 35 політичних партій. Найбільше членів ТВК від себе зареєструвала партія «Слуга народу». Цю партію у ТВК області представляють 45 осіб.

Також багато членів зареєстровані від «Опозиційної платформи «За життя» - 44 ВО «Батьківщина» - 42, партії «Європейська солідарність» - 39, «За майбутнє» (27), «Солідарність жінок України» (15), «Голос» (13). Представникам цих політичних сил, згідно із законом, гарантовано забезпечується членство у ТВК.

Решта учасників виборчого процесу в контексті роботи їх членів у комісіях проходять жеребкування.

За результатами жеребкування, своїх представників у територіальних виборчих комісіях мають такі політичні сили: «Селянська партія України» (11), «Сила і Честь» (9), «Нова політика» (8), «Перемога Пальчевського» (7), «Українська стратегія Гройсмана» (7), КМКС «Партія угорців України» (7), «Команда Андрія Балоги» (5), «Радикальна партія Олега Ляшка» (4), «Рідне Закарпаття» (4), «Ошукані українці» (3), «Авангард народу» (3), «Партія Шарія» (3), «Союз лівих сил» (3), «Довіряй Ділам» (3), «Успішне майбутнє» (2), «Республіка» (2), «Союз. Чорнобиль. Україна» (2), «Довіра» (2), «Партія зелених України» (2).

По одному представнику в комісіях дісталося 9 партіям: «Об’єднання Самопоміч», «Блок Міхеіла Саакашвілі», «Українська народна партія», «Злагода», «Наша земля», «Молодь до влади», «Блок Дмитра Голубова», «Громадянська позиція», політична партія «Зелені».

«Згідно з чинним Виборчим кодексом, гарантовано у ТВК забезпечено по два місця представникам партій, які утворили у парламенті фракції, - пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Тобто, гарантовано двох членів у комісіях можуть мати політичні сили «Слуга народу», «ОПЗЖ», «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос». По одному представнику можуть гарантовано мати політичні партії, які заключили договір про співпрацю із депутатськими групами парламенту. У цьому виборчому сезоні група «Партія «За майбутнє» уклала угоду про співпрацю із партією «За майбутнє», а група «Довіра» - із партією «Солідарність жінок України».  Відповідно, представникам згаданих партій гарантовано забезпечено по одному члену у ТВК. Кількість представників решти політичних сил визначалася з допомогою жеребу.  За  таким же принципом уже створені на Закарпатті районні ТВК до 25 серпня повинні утворити сільські та селищні територіальні виборчі комісії».

Комунікаційниця ОПОРИ проаналізувала, хто з керівного складу новостворених територіальних виборчих комісій вже працював у виборчих комісіях на попередніх виборах. Дані вдалося зібрати завдяки сервісу ОПОРИ tvk.oporaua.org (без врахування даних за 2019 рік).

Голови комісій

Голова Берегівської районної ТВК Марія Весельська цьогоріч представляє у комісії партію «Європейська Солідарність». У 2012 році людина з такими ж даними очолювала окружну виборчу комісію №73 від парламентської фракції «Наша Україна - Народна самооборона», а у 2014 році представляла в окружній комісії кандидата в президенти Олександра Клименка.

Чинна голова Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Людмила Немира. У 2012 році  людина з таким самим прізвищем та ім’ям працювала секретарем окружної виборчої комісії на виборах народних депутатів. Тоді жінка представляла партію «Руський блок». Також на виборах нардепів у 2014 році вона була членкою ОВК від «Партії регіонів».

Голова Хустської міської територіальної виборчої комісії Магдалина Скомаровська наразі представляє партію ВО «Батьківщина». Людина з таким самим іменем була секретарем окружної виборчої комісії під час виборів президента України у 2010 році. Тоді жінка представляла кандидатку Юлію Тимошенко. У 2012 році на виборах народних депутатів Скомаровська працювала в ОВК від «Блоку Юлії Тимошенко». Під час виборів президента та народних депутатів у 2014 році жінка також була членкою окружної виборчої комісії. Вона представляла кандидатку Юлію Тимошенко та ВО «Батьківщина». Під час місцевих виборів у 2015 році також представляла в комісії ВО «Батьківщина».

Заступники голів комісій

Лариса Дударева - її наразі призначили заступницею голови Закарпатської обласної ТВК. Раніше, у 2019 році, жінка з таким самим іменем була членкинею ОВК №68  від кандидата в президенти Петра Порошенка, а от на місцевих виборах у 2015 представляла партію «Опозиційний блок», на виборах народних депутатів у 2012 – політсилу «Русь Єдина», на президентських виборах у 2010 році – кандидата Віктора Януковича.

Іван Петрович Деяк – заступник голови Тячівської районної ТВК, представляє у комісії партію «Європейська Солідарність». Раніше, ймовірно, він працював у ОВК у 2010 році (від кандидатки Юлії Тимошенко), у 2012 (від «Всеукраїнської політичної партії «Братство»), у 2014 (від кандидата Михайла Добкіна), на парламентських у 2014 (від «Партії регіонів») та у 2015 (від «БПП «Солідарність»). Під час президентських виборів у 2019 році Іван Деяк входив до складу окружної виборчої комісії від кандидата на пост президента Петра Порошенка, під час позачергових виборів народних депутатів був членом ОВК від «БПП «Солідарність».

Артур Скляр призначений в Ужгородську районну ТВК від партії «Європейська Солідарність». У 2015 році людина з таким іменем працювала у комісії під час місцевих виборів. Тоді чоловік представляв політсилу «КМКС «Партія угорців України».

Заступницею голови Берегівської міської ТВК є Слава Попфолуші. Наразі жінка представляє політичну партію «Європейська Солідарність». У 2015 році людина з таким іменем була членкинею комісії від політичної партії «Єдиний центр».

Михайло Палюх цього року став заступником голови Виноградівської міської ТВК. Раніше людина з таким іменем також працювала у виборчих комісіях. Під час виборів народних депутатів у 2014 році Михайло Палюх був головою ОВК від партії ВО «Свобода».

Заступницею Хустської міської ТВК є Марина Марущак. Наразі жінка представляє партію «Слуга народу».  Під час парламентських виборів у 2019 році жінка з таким іменем була головою ОВК від «БПП «Солідарність». На виборах президента у 2014 році також була членкою окружної комісії, суб’єкт подання – тодішній кандидат Михайло Добкін. На виборах народних депутатів у 2014 була головою ОВК від політсили «Нова політика», на місцевих виборах у 2015 – заступницею голови комісії від партії «Єдиний центр». На президентських виборах 2019 року  представляла кандидата Петра Порошенка.

Секретарі комісій

Марину Голубку призначили секретарем Тячівської районної ТВК від партії ВО «Батьківщина». На місцевих виборах у 2015 році людина з таким самим іменем була членкою комісії від цієї ж політсили.

Секретарем Рахівської районної ТВК призначили  Миколу Романюка. Він представляє партію «Слуга народу». На президентський виборах у 2010 році чоловік із таким іменем працював у ОВК від кандидатки Юлії Тимошенко. У 2015 році, на місцевих виборах, людина з такими ж даними також працювала у виборчій комісії від політсили «Єдиний центр». 

У Виноградівській міській ТВК секретарем обрали Вікторію Егреші, яка представляє партію «Європейська Солідарність». Раніше людина з такими ж даними входила до складу ОВК у 2014 році від партії «Удар» та у 2015 від партії «БПП «Солідарність». На парламентських виборах 2019 року жінка представляла «БПП «Солідарність».

Мирослава Левко призначена секретарем Свалявської міської ТВК. Вона представляє партію ВО «Батьківщина». У 2010 році жінка з таким іменем працювала в ОВК від кандидатки в президенти Юлії Тимошенко, у 2012 була членкою комісії під час парламентських виборів від партії «Блок Юлії Тимошенко». Під час виборів народних депутатів у 2014 році Мирослава Левко також представляла в ОВК ВО «Батьківщина». А під час президентських виборів того ж року була в ОВК представницею кандидатки Юлії Тимошенко. На місцевих виборах у 2015 році жінка також була членкою комісії від партії ВО «Батьківщина».

Володимир Тяско призначений секретарем Хустської районної ТВК від політсили ВО «Батьківщина». Раніше людина з таким іменем вже працювала у виборчих комісіях. Наприклад, у 2012 році чоловік працював в ОВК як представник «Християнсько-демократичної партії України». У 2015 році Володимир Тяско був членом комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Згідно із законодавством, перші засідання, на яких призначені члени ТВК мають скласти присягу і, відповідно, розпочати свою роботу, повинні пройти не пізніше 12 серпня.

Відповідно до пункту 4 статті 33 Виборчого кодексу територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

Згідно з пунктом 6 статті 33 Виборчого кодексу окружні виборчі комісії, територіальні виборчі комісії є юридичними особами. Згідно із пунктом 8 цієї ж статті члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування, у порядку, передбаченому цим Кодексом, нового складу відповідної територіальної виборчої комісії. Територіальні виборчі комісії можуть ліквідовуватися у разі відповідної зміни адміністративно-територіального устрою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)