Політичні партії отримали монополію на висування кандидатів у населених пунктах із кількістю виборців 10 тисяч і більше, тож вони повинні будуть забезпечити гендерну квоту у своїх списках, інакше списки не будуть зареєстровані для участі у виборчому процесі. Зміни до Виборчого кодексу відсьогодні набули чинності, тож представництво жінок в партійних списках збільшиться вже цієї осені.

Як зазначає голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, у кожному списку має бути не менше 40% представників однієї статі. Відповідно, в кожній п'ятірці двоє до трьох мають бути чоловіки та жінки. І партії вже розпочали процес пошуку в першу чергу жінок, які б балотувались від них в якості кандидаток.

Вона записала відеозвернення, де відповіла на найбільш поширені запитання щодо балотування та закликала активних жінок самостійно звертатися до політичних партій, аби стати кандидатками в партійних списках.

«По-перше, партії точно вмотивовані, бо без цієї квоти їхні списки не будуть зареєстровані територіальною виборчою комісією. По-друге, кандидати не сплачують власноруч грошову заставу – на кожні 90 тисяч виборців 18 892 гривні сплачує політична партія, як і з її виборчого фонду фінансується, по суті, агітація. І, по-третє, якщо партія для вас не є токсичною, якщо її ідеологія та програмні завдання відповідають вашим мотивам або певним передумовам для того, щоб піти до місцевого самоврядування, я в першу чергу говорю до жінок, то варто вже сьогодні шукати та звертатись до цієї політичної сили. Або гендерні квоти перетворяться на квотний принцип із квотними жінками. Тому дуже б хотілось, щоб саме активні, відповідальні, доволі таки візійні жінки все ж таки не оминули цю осінь своєю участю, і місцеве самоврядування було якнайбільш репрезентативним, тобто представляло суспільство в пропорції обох статей. Не чекайте свого шансу, тому що він відбувся вже сьогодні – вікно можливостей відчинене», – говорить Айвазовська.

Читайте також: