Вчора, 22 липня, Президент України підписав законопроєкт№3485, що вносить зміни до Виборчого кодексу, після чого текст був оприлюднений в офіційному парламентському виданні "Голос України" та набув чинності як Закон України.

Цей документ вносить зміни до Виборчого кодексу України, законів «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців» та посилює відповідальність за деякі виборчі злочини.

Так, відповідно до нового законодавства вибори до місцевих рад у населених пунктах із кількістю виборців 10 тисяч і більше відбуватимуться за пропорційною системою із відкритими виборчими списками. Для того, щоб "просунутися" вгору в цьому відкритому списку серед однопартійців кандидат має набрати 25% від виборчої квоти. Крім того, буде оновлена форма виборчого бюлетеня - зі списком партії та порожньою клітинкою для позначки ліворуч і списком кандидатів та трафаретом, який треба буде заповнити цифрами, праворуч.

ОПОРА проаналізувала зміни, що тепер стали частиною нашого виборчого законодавства, серед яких є як позитивні, так і негативні моменти.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3485 у першому читанні 4 червня цього року. Після чого Робоча група, підкомітет та Комітет опрацювали майже 4000 поданих поправок. У другому читанні законопроєкт був підтриманий 16 липня 2020 року.

Із повним текстом заяви ОПОРИ щодо прийнятих змін до виборчого законодавства можна ознайомитись:

 
Читайте також: