У Білій Церкві на дільниці №321143, що розташована на вул. Леваневського, 52/4, спочатку запустили виборців до старту голосування, потім видавали бюлетені без паспортів. Міліціонер перебуває у приміщенні дільниці весь час замість того, щоб заходити лише на вимогу, а члени комісії видають бюлетені самотужки, замість - по двоє. 

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, проблеми розпочалися з самого ранку. Члени ДВК відкрили дільницю раніше за визначений законодавством час і вже станом на 7:55 дали проголосувати трьом виборцям. А, згідно з частиною 1 статті 75 Закону України “Про вибори Президента” дільниці мають відчинятися рівно о 8:00.

Потім на цій же дільниці чотирьом виборцям видали бюлетені без пред'явлення паспортів. Підтвердження двох випадків із чотирьох, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зазняли на відео. Голова дільничої комісії стверджує, що вона телефонувала до ОВК з проханням роз'яснити, чи можна так вчиняти. І голова окружної виборчої комісії “дав дозвіл по телефону”. Спостерігач ОПОРИ сконтактувався безпосередньо з головою окружної комісії і той факт телефонної розмови не підтвердив. ОВК очолює Володимир Фещенко (за квотою кандидата Рената Кузьміна). Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 2 Закону України “Про вибори Президента”, підставою для видачі бюлетеня є виключно документ, що підтверджує громадянство. А це:

1) паспорт громадянина України;

2) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

3) дипломатичний паспорт;

4) службовий паспорт.

Натомість члени ДВК№ 321143 видавали бюлетені чоловіку після пред'явлення паспорта його дружини; на демонстрацію пенсійного посвідчення або водійських прав. Свої дії пояснили тим, що кожен може проголосувати, а також — що у законодавстві цього не заборонено, а що не заборонено, те дозволено.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що твердження “що не заборонено, те дозволено” стосується пересічних громадян України. У випадку, коли людина бере на себе ті чи інші зобов'язання їй “не заборонено лише те, що дозволено”. Тобто будь-який відхід від букви закону є порушенням. Також відповідно до статті 80 Закону України “Про вибори Президента”, через такі дії членів комісії голосування на виборчій дільниці може бути визнане недійсним, якщо кількість порушень такого типу становитиме більше ніж п'ять відсотків від кількості виборців. Водночас зазначимо, що члени ДВК не складали актів про всі ці порушення.

Окрім вище зазначеного, на дільниці постійно перебуває міліціонер, хоча мав би заходити лише на вимогу, а в інший час перебувати за межами. Нагадаємо, відповідно до частини 11 статті 28 Закону України “Про вибори Президента”, “Працівники правоохоронних органів можуть здійснювати охорону правопорядку в день голосування та при підрахунку голосів лише поза межами приміщення для голосування. У разі виникнення фактів порушень правопорядку голова, заступник голови чи секретар комісії може їх викликати виключно для вчинення дій з відновлення правопорядку і на час, необхідний для таких дій.”

Також члени комісії мали б сидіти по двоє за столами, але й цієї норми не дотримано — вони видають бюлетені самотужки (порушення частини 1 статті 76 ЗУ “Про вибори Президента”).

 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.