ОПОРА виявила сфальшовані протоколи підрахунку голосів на дев’яти дільницях у Новобаварському районі міста Харкова.

Про це стало відомо після аналізу протоколів дільничних виборчих комісій, які були в розпорядженні ОПОРИ та протоколу Новобаварської районної у місті ТВК.

Представники ОПОРИ були спостерігачами на 19 дільницях у Новобаварському районі і отримали протоколи підрахунку голосів. Після порівняння цих протоколів із протоколом ТВК виявилося, що на 9 дільницях були сфальшовані протоколи про результати виборів на користь кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова. ОПОРА спостерігає за встановленням результатів виборів на всіх рівнях: дільничному та ТВК. Спостерігачі не зафіксували рішень ТВК про проведення перерахунку голосів на цих дільницях.

Порушення були виявлені на дільницях №631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200.

У результаті кількість голосів у кандидатів Костянтина Немічева та Олександра Скорика зменшилися на 160 та 237 відповідно, а у Терехова збільшилися на 397 голосів.

Варто відзначити таку тенденцію: на тих дільницях, де в протоколі ТВК вказано, що Скорик та Немічев набрали 0 або 1 голос, у протоколах ДВК, які отримали спостерігачі ОПОРИ, кількість голосів була значно більшою.

Раніше спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675, яка розташована на пр. Лиманському 1 в Основ’янському районі міста Харкова. 

Зазначені факти можуть містити ознаки злочину, визначеного частиною 2 статтею 158-3 Кримінального кодексу України, за підробку або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей.

За всіма виявленими фактами фальсифікації протоколів підрахунку голосів ОПОРА написала заяву до поліції. 

ОПОРА вже неодноразово наголошувала на тому, що на місцевих виборах необхідно оперативно і повно публікувати результати виборів із рівня виборчих дільниць. Це може запобігти можливим непорозумінням або навіть порушенням під час визначення переможців.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.