23 жовтня спостерігач ОПОРИ у Харкові зафіксував безкоштовне роздавання чашок із зображенням кандидатки на посаду міського голови Аліни Мустафаєвої. Після цього представник ОПОРИ викликав поліцію та написав заяву за фактами неправомірного підкупу виборців.

Так, спостерігач ОПОРИ побачив, що до будівлі ТРЦ “Нікольський” на вул. Пушкінська, 2А під’їхала автівка ТОВ “Автоінтерпрайз”, з якої дістали пакунки. Опісля невідомий молодий чоловік почав роздавати перехожим чашки з зображенням та іменем кандидатки і написом “Люблю Харьков”. З іншого боку було зображення Дзеркального Струменю.

Також разом з чашками роздавали листівки кандидатки російською мовою з її передвиборчою програмою. На листівках вказано, що вони надруковані на замовлення Аліни Мустафаєвої.

ОПОРА намагалася отримати коментар кандидатки. Однак вона по телефону повідомила, що працює у “швидкій допомозі” і перебуває на зміні, тож не зможе надати коментар. Ми доповнимо матеріал її коментарем як тільки він буде наданий.

ОПОРА наголошує та застерігає, що надання товарів поєднане із агітацією, згадуванням імені кандидата, політичної партії та її символіки може розцінюватися як непрямий підкуп виборців, а кваліфікація залежить від вартості товару. 

Якщо вартість товарів становить менше 68 грн 10 коп., то може йтися про адміністративну відповідальність згідно з частиною 2 статті 212-10 КУпАП.

Відповідно до ч. 2. ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах — тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Втім, якщо вартість товарів, які роздавали безкоштовно, перевищує 68 грн 10 коп., то йдеться про кримінальну відповідальність. 

Відповідно до ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Неправомірною вигодою відповідно до Кримінального кодексу України є продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.