За період з 1 по 30 вересня на рекламні пости харківських політиків у соціальних мережах Facebook та Instagram витратили понад 24 тисячі доларів. ОПОРА проаналізувала, скільки витратили на рекламу потенційні кандидати на посаду міського голови і який контент просували.

Найбільше на рекламу у Facebook та Instagram витратила сторінка RegioNews.ua, де активно рекламують Михайла Добкіна та критикують в.о. мiського голови Ігоря Терехова. На рекламу сторінки витратили 5962 долари. Всі оплачені «IA «RegioNews».

Зокрема, в постах Добкін звинувачує Терехова в тому, що комунальними підприємствами міста керують люди Арсена Авакова.

Сторінка “Наш Дом Харьков. Команда Михаила Добкина” витратила на рекламу у соціальних мережах 4462 долари.  Рекламу оплачувала сама організація. 

Дописи стосувалися реклами зустрічей Добкіна з мешканцями, пунктів його програми, а також заяви партії “Опозиційна платформа – За Життя” про підтримку Добкіна як кандидата  на посаду міського голови Харкова. 

Сторінка «Первый свободный» витратила 2130 доларів на рекламу. Платником вказано ТОВ «Маркетинг ЮА». Дописи стосуються піару Михайла Добкіна та Дмитра Мариніна, а також критики місцевої влади.

З критикою Михайла Добкіна та рекламою Ігоря Терехова виступає сторінка «Первая столица», яка за місяць витратила на рекламу 1080 доларів. Так, на сторінці є новини з елементами піару Терехова, а також критика Михайла Добкіна, якого, зокрема, звинувачують у тому, що “він найняв професійних провокаторів”.

Сторінка «Харьковские известия» витратила на рекламу 1242 долари, більшість з яких – це матеріали, що можуть мати ознаки «джинси» на користь Ігоря Терехова. Також на сторінці є рекламні дописи з критикою Михайла Добкіна, якого звинувачують у “критиці будь-якого кроку міської влади”. 

Сторінка сайту «Редпост» витратила на рекламні дописи у Facebook за місяць 1167 доларів. Окрім міських новин, серед рекламних публікацій є дописи, що можуть мати ознаки «джинси» на користь Ігоря Терехова. Наприклад, Терехова називають головним фаворитом виборів, а решту кандидатів – статистами.

Також є дописи з критикою Михайла Добкіна.

484 долари за місяць витратила сторінка “Типичный Харьков”. В основному рекламні дописи стосуються публікацій з ознаками “джинси” на користь Ігоря Терехова. 

3656 доларів за місяць на рекламні дописи витратили на сторінці кандидата  на посаду міського голови Костянтина Немічева. Платником вказаний особисто Немічев. Частина дописів була присвячена зустрічам Немічева, а частина рекламі його соціальних мережах. наприклад, телеграм-каналу.

Депутатка Харківської міськради та кандидатка у міські голови Аліна Мустафаєва витратила за місяць на рекламу у соціальних мережах 2264 долари. Це менше ніж вона витрачала у минулих місяцях.  

Всю рекламу депутатка Харківської міської ради оплатила самостійно. Серед рекламних дописів – презентація програми кандидатки Мустафаєвої. Зокрема вона піднімає питання якості води. Варто відзначити, що саме цей пост не був промаркований, що він стосується виборів. Тому соціальна мережа зупинила показ цієї реклами. Є також рекламні дописи з критикою міської влади.

 

228 доларів на рекламу у соціальних мережах витратив кандидат-самовисуванець Сергій Ряполов.

354 долари на рекламу у Facebook витратив кандидат від партії “Європейська Солідарність” Олександр Скорик. Рекламні дописи в основному стосувалися загальноукраїнських тем, а не локальних. 

Також почав вкладати гроші у рекламу у соціальних мережах й кандидат-самовисуванець Валерій Говоров. У вересні він витратив 315 доларів. 

Основним засобом комунікації для кандидата у міські голови Олександра Кондрусика є його блок у Facebook – “Саша Псих – политика как она есть”. За рекламу публікацій на цій сторінці витратили за місяць 228 доларів. Реклама оплачена Олександром Кондрусиком. Дописи стосувалися як загальноукраїнських тем, так й критики Михайла Добкіна. 

Нагадаємо, що минулого місяця на рекламу потенційних кандидатів на посаду міського голови витратили близько 21 тис. дол. Раніше ОПОРА проаналізувала усю політичну Facebook-рекламу, що транслювалась за три місяці до офіційного початку виборчого процесу (у проміжку між 11 червня та 11 вересня 2021 року). Аналітики мережі виявили 40 сторінок, що в сукупності витратили на рекламу у Facebook 77612 дол. (понад 2,07 млн грн) та транслювали 2754 рекламні дописи. Серед цих сторінок були і  приховані мережі, що агітували та дискредитували того чи іншого кандидата.

Окрім того ОПОРА розробила рекомендації для потенційних кандидатів щодо агітації онлайн без порушення закону.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]