16 липня Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт №3485, що вносить правки до Виборчого кодексу. "За" проголосували 308 парламентарів.

Таким чином, вибори до місцевих рад у населених пунктах із кількістю виборців 10 тисяч і більше відбуватимуться за пропорційною системою із відкритими виборчими списками. Для того, щоб "просунутися" вгору в цьому відкритому списку серед однопартійців кандидат має набрати 25% від виборчої квоти. Крім того, буде оновлена форма виборчого бюлетеня - зі списком партії та порожньою клітинкою для позначки ліворуч і списком кандидатів та трафаретом, який треба буде заповнити цифрами, праворуч.

Гендерні квоти залишились у редакції чинного Виборчого кодексу (по дві особи протилежної статі в кожній п'ятірці списку). Попередній аналіз ОПОРИ комітетської версії законопроєкту, винесеного на друге читання читайте за посиланням.

Принцип розгляду

16 липня Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту №3485 у другому читанні, який передбачає зміни до Виборчого кодексу.

Парламент голосуватиме за таким принципом. Спочатку по 3 хв матиме кожна фракція для виступів, потім до 15 правок від кожної фракції можна поставити на голосування. А наприкінці окремо розглянуть правки про:

  • квотний принцип просування кандидатів у списку партії (5%, 25%, 50%);
  • кількість виборців у населеному пункті, щоб визначити виборчу систему: 10 тисяч, 15 тисяч, 35 тисяч;
  • форма виборчих бюлетенів (ред. - візуальна модель нового бюлетеня наприкінці цього матеріалу).

Ці останні голосування відбуватимуться до першого обраного більшістю питання. Наприклад, якщо більшість підтримає поправку щодо квотного принципу 5%, то інші виносити на голосування не будуть.

Окремі правки

Голова правління Громадянської мережі ОПОРА  Ольга Айвазовська зазначає: "Пропозиція та поправки Сергія Кальченка (Слуга народу) варто врахувати до Виборчого кодексу. Шкода, що вони не потрапили до комітетської редакції, хоча на групі переважно підтримувались. Всі поправки неполітичні та процедурні були підтримані, бо вони в інтересах всіх учасників виборів: передача бюлетенів, відкритість засідань комісій, зміст протоколу тощо. Оце так об'єднання перед виборами".

Правки Наталії Королевської ("Опозиційна платформа - За життя") щодо можливості проведення виборів до обласних рад в Донецькій та Луганській областях не були підтримані. Через окупацію частини цих областей, замість обласних рад там діють обласні військово-цивільні адміністрації.

Роман Лозинський ("Голос") окремо ставить поправку 1329 щодо того, аби залишити "водорозділ" виборчих систем на рівні чинного Виборчого кодексу - міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше, адже в прикінцеві питання таку позицію не винесли взагалі. Поправка не була підтримана.

Руслан Князевич ("Європейська Солідарність") ставить правку 6 щодо того, аби зміни в КУпАП та ККУ вносились лише через окремий закон. Комітетом відхилено. Парламент також не підтримав. Але ВР підтримала голосуванням його ж поправки 83 та 85, які виключають можливість притягнення до відповідальності за "підкуп кандидата". Варто зазначити, що, зокрема нововведення "підкуп кандидата" напрацьовували експерти ОПОРИ для того, щоб невідворотність покарань наставала також за створення так званих "технічних кандидатів". Детальніше про пропозиції ОПОРИ щодо невідворотності покарань за виборчі злочини читайте за посиланням.

Виборча система, квотний принцип, форма бюлетенів

Спочатку правка 426 на підтвердження щодо "водорозділу" для виборчих систем у населених пунктах на рівні 10 тисяч виборців і більше - пропорційна виборча система з відкритими списками. За проголосували 273 парламентарі.

Наступний блок питань про квотний принцип для просування кандидатів вгору за списком серед однопартійців: поправка на підтвердження 3677 пропонує 5%. Комітет підтримав. За проголосували 197 парламентарів. Не підтримано. Поправка 3672 щодо 50% квотного принципу. Комітет не підтримав. За проголосували 43 парламентарі. Рішення не прийнято. Залишається 25% від виборчої квоти - версія першого читання. Комітет цю позицію підтримував. Голосування окремо за це не відбувається, бо інші дві альтернативні поправки провалені.

Розгляд поправок щодо оновлення форми виборчого бюлетеня: 3194, 3196, 3274. Комітетом усі підтримані. За проголосували 228, 265 та 267 парламентарів відповідно.

Голосування за законопроєкт №3485 в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками. За - 308 депутатів.

Також читайте: